31 Ağustos 2009

Fırında Kaşarlı Makarna


Bazen hep aynı şeyleri aynı tarzda yemekten sıkılabiliriz. Bu sayfalarda bildiğimiz klasik yemeklere farklı yorumlar getirerek denediğim yemekleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Gereken Malzemeler

* Yarım paket yüksük makarna( veya sevdiğiniz başka bir makarna çeşidi olabilir)
* 2 orta boy domates
* 3-4 adet yeşil biber
* 1 adet kırmızı biber
* 1 küçük boy kabak
* 1 adet kuru soğan ( istenirse 2-3 adet taze soğan da kullanılabilir)
* içine 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
* üzerine 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yarım paket makarna tuzlu suda haşlanır. Diğer tarafta yemeklik doğranmış soğanlar yağda hafifçe kavrulur. Üzerine küçük doğranmış biberler, kabak ve domates ilave edilerek birlikte pişirilir. Haşlanmış makarna ısıya dayanıklı bir cam kaba alınır. Hazırlanan sebze sosu ve rendelenmiş beyaz peynir makarnaya karıştırılır.Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek fırında kaşar peyniri eriyip kızarıncaya kadar pişirilir.




Kırmızı (Kapya) Biber Dolması

Yaklaşık üç yıl önce bir gıda firmasında müdür olan arkadaşım bana ürettikleri küçük kapya biberlerinden dolma getirmişti. Tadı çok nefisti. Ben de bu tada benzer bir tadı evde deneyerek bulmaya çalıştım. Özellikle yemeklerin yanında çok leziz oluyor.

Gereken Malzemeler
* 6 adet kırmızı (kapya) biber
* 250 gr beyaz peynir
* 2 diş sarmısak
* 2 küçük kornişon turşu
* dereotu

Kapya biberleri sivri kısımlarından yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda kesiyorum. Kaynamış suyun içinde yumuşayıncaya kadar haşlıyorum .Bu arada çok fazla yumuşarsa biberler bölünüyor, bölünmemesine dikkat ediyorum. Haşlanmış biberleri sirke içinde bir gece bekletiyorum. Bir gün sonra rendelenmiş beyaz peyniri , dövülmüş sarmısakları, yine rendelenmiş kornişon turşuları ve kıyılmış dere otlarını iyice karıştırıp haşlanmış sirkede bekletilmiş biberlerin içine dolduruyorum.

26 Ağustos 2009

Topkek



Daha önce çok değişik kitaplardan top kek tarifi almıştım. Hepsini denememe rağmen bu tarifteki yumuşaklığı kabarıklığı vermediler. Keki pişirirken püf noktası kek kağıdını muffin kalıplarına koyup malzemeyi dökmeniz. Hamur çok yoğun olduğu için kağıdın altında kalıp yoksa yayılıyor ve kabarmıyor.

Gereken Malzemeler
* 2 çay bardağı süt
* Yarım bardaktan biraz fazla sıvı yağ
* 3 yumurta
* 3- 3,5 su bardağı un
* 1 su bardağı pudra şekeri
* 2 paket kabartma tozu
* 2 paket vanilya
İçine isteğe göre dövülmüş ceviz, kuru üzüm, kuru kayısı , kuru incir
Üzerine süslemek için damla çikolata
Eğer keki kakaolu yapmak isterseniz hamurun yarısına karıştırmak için 2 kaşık kakao



Tüm malzemeleri kek tariflerinde olduğu gibi karıştırıp koyu kıvamlı bir hamur elde ediyorum. Muffin kalıplarına kek kağıtlarını yerleştirip hamurda birer kaşık ortaya koyuyorum.Üzerine süslemek için damla çikolatayı serpiyorum. Fırında içi pişinceye kadar bekletiyorum

Mürdüm Erikli Pasta

Yaz gelince ağır yemeklerden , hamur işlerinden uzak dururuz hep. Ama bir ikindi çayında , çayın yanına veya ev yapımı bir limonatanın yanına uygun gidecek bir pastaya da hayır diyemeyiz çoğu kez. Bu pasta da özellikle yazın son günlerini yaşadığımız şu günlerde mevsim meyvelerinden mürdüm eriği ve İzmir'in meşhur bardacığı ile çok hafif çok hoş bir tatlı. Aynı hamuru kullanarak üzerine değişik meyvelerle de bu pastayı yapabilirsiniz
Gereken Malzemeler
Hamuru için:
* 300 gr süzme yoğurt
* 2 su bardağı un
* 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
* 2 adet yumurta
* Yarım su bardağı sıvı yağ
* 1 paket kabartma tozu
Üzerine 5- 6 adet bardacık ( veya kabukları soyulmuş bölünmüş taze incir)
5-6 adet çekirdekleri çıkarılmış dörde bölünmüş mürdüm eriği
dolmalık fıstık
2 kaşık bal

Yumurta ve şekeri iyice çırpıyorum , üzerine yağ ve süzme yoğurdu ekleyerek çırpmaya devam ediyorum. Kabartma tozu ve unu da ekleyerek elde ettiğim yoğun kıvamlı hamuru yağlanmış fırın tepsisine döküyorum. Hamurun üzerine dilimlenmiş incir ve erikleri yerleştirip üzerine dolmalık fıstığı serpiyorum. Önce den ısıtılmış fırında hamur kürdan ucuna bulaşmayıncaya kadar pişiriyorum. Fırında çıkınca üzerine iki kaşık balı gezdiriyorum.

25 Ağustos 2009

Reçelli Kurabiye

Yıllar önce annem bu kurabiye tarifini alıp bize pişirdiğinde hem görünüşü, hem de kokusu beni cezbetmişti .Üzerine koyduğu, kendi pişirdiği vişne reçeli ile harika bir görünüşü vardı tıpkı tadı gibi.Evde ne zaman pişirsem damağımda annemin ilk pişirdiğindeki tadı ararım.

Gereken Malzemeler

* 1 su bardağı sıvı yağ ( ben sağlık açısından yemeklik z.yağını kullanıyorum )

* 1 su bardağı toz şeker

* 2 yumurta sarısı

* 2 yemek kaşığı yoğurt

* 4 su bardağı un ( önce 3 bardak koyup hamuru yoğurursanız kıvamına göre diğer bardağı azar azar ilave edebilirsiniz)

* kabartma tozu

* üzerine süslemek için reçel

Bütün malzemeleri karıştırarak gayet yumuşak bir hamur elde ediyorum. Üzerine hamuruna kullandığım yumurtaların beyazını sürüyorum. Ortalarını parmakla bastırıp bir çay kaşığı ucu ile reçel koyuyorum . Vişne reçeli taneleri veya küçük çilek reçeli parçaları çok hoş duruyor. Önceden ısıtılmış fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişiriyorum.





theme design by GeCe