28 Şubat 2010

Bulgurlu Cevizli Kıymalı Börek (Avcı Böreği)

Pazar sabahlarının en sevdiğim yanı hiç acele etmeden, saate bakmadan rahat rahat kahvaltı edip, prensesle sohbet etmek. Hafta arası okula, derslere zamanında yetişme telaşı ne yazık ki çok sevdiğim sabah kahvaltılarını keyifle yapmama engel. Bulgurlu Cevizli Kıymalı Böreğide bu keyifli pazar sabahı için hazırlamıştım....


Gereken Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 250 gr yağsız kıyma
  • Yarım su bardağı köftelik bulgur
  • Yarım su bardağı ince kıyılmış ceviz
  • 1 adet soğan
  • Maydanoz
  • Tuz, karabiber
  • Zeytinyağı

Yufkaların üzerine sürmek için:

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Üzerine:

  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 adet yumurtanın akı

Yapılışı:

  • Köftelik bulguru bir kaba koyup, üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ilave edip kapağı kapalı olarak 10 -15 dakika şişmesini bekleyin.
  • Başka bir tencerede yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağı ile kavurun. Üzerine kıymayı ilave edip kıyma pişinceye kadar kavurmaya devam edin.
  • Ocağı kapatıp bulgur, ceviz, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ilave edip iyice karıştırın.
  • Yufkaları altıya bölün. Süt, yoğurt ve zeytinyağı karıştırarak hazırladığınız harcı yufkaların üzerine sürün.
  • Yufkaların geniş kısımlarına kıymalı bulgurlu harcı koyup, sigara böreği şeklinde sarın.
  • Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayın.
  • Börekleri önce çırpılmış yumurta akına sonra da galeta ununa bulayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreklerin üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

  • Hazırladığınız börekleri yağda da kızartabilirsiniz. Hafif olması için fırında pişirmeyi tecih ettim.
  • Yumurta akına ve galeta ununa bulamadan derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.

27 Şubat 2010

Ege Mutfağından : Cibes

Daha önce bu satırlarda sizlerle tarifini paylaştığım Turp Otu Salatasında otları pişirmenin kolay olduğunu ama biraz özen, biraz dikkat istediğini yazmıştım. Geçtiğimiz hafta Foça’ da gittiğimiz bir restoranda gelen meze tabağında bunun ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gördüm.
Masamıza gelen karışık ot tabağında Girit kökenli olmama rağmen çatalıma gelen otun hangisi olduğunu zor anlayabildim. Çünkü hepsi aynı pişirilmişti. Görünüşleri birbirine benziyordu tatları bambaşka olsada..

Gereken Malzemeler:

  • Yarım kg cibes
  • 1 adet limon
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Yapılışı :

  • Cibeslerin kalın uç kısımlarını, yapraklarını ayırmadan kesip bol suda iyice yıkayın.
  • Bir tencerede suyu kaynatın. Kaynama suyuna bir yemek kaşığı tuz atın.
  • Ayıklanmış ve temizlenmiş cibesleri kaynamış suyun içine azar azar, suyun kaynamasını gidermeyecek şekilde atın. Pişerken tencerenin ağzı açık olmalıdır.
  • Sert olan uç kısımları hafif yumuşayınca yeşil rengini kaybetmeden sudan alıp servis tabağına yerleştirin.
  • Soğuyunca servis yapmadan önce sırasıyla tuzunu, bir limonun suyunu ve sızma zeytinyağını haşlanmış otların üzerine gezdirin.

Otların haşlanması ile ilgili küçük notları daha önce tarifini verdiğim Turp Otu Salatasında anlatmıştım. Ayrıca Girit mutfağından paylaştığım bu tariflerde otların tadını bastırmamak için sarmısak kullanılmıyor. Mutlaka sosunda limon suyu ve sızma zeytinyağı olmalı.

25 Şubat 2010

Pekmez Soslu Labneli Muhallebi

Tarif defterimin arasına yıllar önce koyduğum bir tarif. Bir gazeteden kesip saklamışım, kime ait olduğu yazmıyor üzerinde. İçindeki malzemelere bakıp güzel olacağını düşünmüşüm ki bunca yıl defterimin arasında kalmış . Yapınca " iyi ki saklamışım" dedim...

Gereken Malzemeler:

  • Yarım litre süt
  • 4 yemek kaşığı (tepeleme) pirinç unu
  • 7 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 kutu ( 200 gr) labne peyniri

Pekmez sosu için:

  • 1 çay bardağı su
  • yarım çay bardağı üzüm pekmezi
  • 1 tatlı kaşığı nişasta

Süslemek için:

  • Rulo kat gofret

Yapılışı:

  • Sütü derin bir tencereye alın içine pirinç unu ve şekeri ilave edin. Pişirmeden önce iyice karıştırın ki pirinç unu ve şeker erisin, topaklanmasın.
  • Orta ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.
  • Göz göz olunca ocaktan alın, ılınması için bekletin.
  • Ilınan muhallebiye 1 kutu labneyi çırpma teliyle karıştırın.
  • Labneli muhallebiyi kaselere dökün.
  • Diğer tarafta pekmezi ve nişastayı bir çay bardağı su ile karıştırarak kaynatın.
  • Koyulaşan pekmez sosunu muhallebinin üzerine dökün.
  • Üzerine rulokat gofret koyarak süsleyin.
  • Pekmez sosu yerine dilediğiniz, sevdiğiniz bir sosu da koyabilir, farklı şekilde süsleyebilirsiniz.


Kıymalı Mantı Makarna

Mantı bizim evde kızım ile benim çok sevdiğimiz bir lezzet. Ancak çok zaman eve geç gelince hamur açmak, hazırlamak zor oluyor. Hazır ürünleri de evde kullanmadığım için mantı makarna bana daha pratik geliyor mantının tam yerini tutmasa da...
Herkesin Kandili Kutlu Olsun...

Gereken Malzemeler:
  • Yarım paket mantı makarna
  • 250-300 gr yağsız kıyma
  • 1 adet soğan
  • 3-4 dal taze soğan
  • bir kase kadar kıyılmış maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2-3 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 su bardağı su
  • dereotu
  • yemeklik zeytinyağı

Yapılışı:

  • Soğanları yemeklik doğrayın. Yağda hafifçe soldurun.
  • Üzerine kıymayı ilave edin, çevirerek kavurun.
  • Kıyma pişince salçasını ve maydanozunu ilave ederek bir kaç kez karıştırıp ılınmaya bırakın.
  • Ilınan iç malzemesini küçük bir çay kaşığı yardımıyla iyice bastırarak mantı makarnaların içine yerleştirin.
  • Bu işlem bitince bir tencereye yaklaşık 2 su bardağı suyu (su miktarı göz kararı makarnaların bir iki parmak kadar üzerini geçmeli) bir kaç damla yağ ile koyup kaynamaya bırakın.
  • Kaynayan suyun içine yavaş yavaş doldurulmuş mantı makarnaları koyup makarnalar yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  • Yumuşayan makarnaları delikli bir süzgeçle servis tabağına alın.Üzerine sarımsaklı içine kıyılmış dereotu karıştırdığınız yoğurdu dökün.



23 Şubat 2010

Patates Püreli Et Sote

Et yemekleri ile aram iyi olmasa da Prenses için sebze yemeklerinin yanına mutlaka et yemeği pişiriyorum.Et sotede çok sık yaptığım yemeklerden biri. Yanına patates püresi ilave ederken bu defa değiştirerek sotelenmiş etleri püre arasına koydum . Pürenin içine de kaşar peyniri rendesi. Fırına verince de çok nefis oldu...

Bu tarifi Sevgili Birsen'in "Davet Yemekleri" etkinliğine gönderiyorum.

Gereken Malzemeler:
  • 300-400 gr dana sote
  • 1 adet soğan
  • 1 kaşık domates salçası ( 2 adet domatesde olabilir)
  • 5 adet patates
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı süt
  • yarım çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

  • Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında hafifçe soldurun. Yıkanmış, suyu süzülmüş etleri soğanların üzerine ilave edip etleri çevirerek kavurun.
  • Etler suyunu çekinceye kadar ara ara karıştırın.
  • Etler suyunu çekince pişmediyse sıcak su ilave ederek pişirmeye devam edin.
  • Başka bir kapta su ile karıştırdığınız salçayı etlerin üzerine ilave ederek etler pişince tuz ve baharatını ilave edin, ocaktan alıp ılınmaya bırakın.
  • Patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup rendeleyin.
  • Rendelenmiş patateslerin içine süt ilave edip püre kıvamına getirin.
  • Püre ılınınca yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini pürenin içine karıştırın.
  • Tabanı yağlanmış ısıya dayanıklı bir fırın kabına pürenin yarısını düzgünce yerleştirin.
  • Üzerine sotelenmiş etleri koyup en üste pürenin kalan yarısını yerleştirin.
  • Kalan yarım su bardağı kaşar peyniri rendesini de pürenin üzerine serpip 180 derece ısıtılmış fırında üstü hafif kızarıncaya kadar fırınlayın.


22 Şubat 2010

Limonlu Kurabiye

Limonlu Kek, Limonlu İrmik Tatlısından sonra arşivimde bulunmasını istediğim limonlu bir tarif daha. Kurabiyelerde, sütlü tatlılarda ve keklerde limon rendesinin verdiği aromayı ve kokuyu çok seviyorum. Limonlu kurabiyede bu nefis tatlardan biri...

Gereken Malzemeler:

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ (yemeklik zeytinyağı kullandım)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 adet limonun suyu
  • 1 çay bardağı ince kıyılmış antep fıstığı
  • 1/2 tüp Dr.Oetker limon aroması
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • Üzerine pudra şekeri (istenirse)

Yapılışı:

  • Toz şeker ve yumurtayı mikserle çırpın.
  • Üzerine sıvıyağ, limon suyu, çekilmiş antep fıstığı ve limon aromasını ilave edip çırpmaya devam edin.
  • Kabartma tozu ve un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapın.
  • Buzdolabında 20 dakika dinlendirin.
  • Hamurdan parçalar koparıp yuvarlak şekil vererek yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  • 175 derece önceden ısıtılmış fırında hafif pembeleinceye kadar pişirin.
  • Fırından çıkardığınız kurabiyeler ılınınca pudra şekeri serpin.



21 Şubat 2010

Fırında Sebzeli Levrek

Bütün gün yoğun çalışıp, eve yorgun geldiğinizde bazı yemekler vardır ki can simididir. Hazırlaması kolay, masayı hazırlayıp salata yapıncaya kadar geçen sürede pişecek kadar basit. Fırında balıkta benim için kolay yemeklerden biri. Kızartılmadan yapıldığı için de çok daha hafif.

Gereken Malzemeler:

  • 2 adet levrek ( kişi sayısına göre)
  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 4-5 sap taze soğan
  • Maydanoz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:

  • Temizlenmiş yıkanmış balıkları tuzlayıp ısıya dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin.
  • Halka halka doğranmış patatesleri, havuçları ve yuvarlak doğranmış soğanları balıkların kenarına yerleştirin.
  • Zeytinyağı ve bir çay bardağı suyu ilave edip 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.
  • Taze soğanları ve maydanozları ince ince kıyıp servis yaparken üzerine serpin.


19 Şubat 2010

Lokumlu Kurabiye


Geçtiğimiz günlerde yayınladığım milföylü kalp pastacıkları hazırlarken milföy hamurlarından parçalar arttı. Kalan parçaları atmaya gönlüm razı olmayınca ne yapayım diye düşündüm.Yıllar önce annemin arkadaşında yediğimiz milföyden lokumlu kurabiyeler aklıma geldi. Tarifi çok basit, istediğiniz şekilde hazırlayabileceğiniz kurabiyeler çıktı ortaya.


Gereken Malzemeler :

  • Milföy hamuru (istediğiniz miktarda)
  • Küçük lokumlar ( antep fıstıklı ve güllü lokum kullandım)
  • Üzerine bitter çikolata, pudra şekeri

Yapılışı:

  • Kalp kalıplarla kestikten sonra artan hamurları bir araya getirip merdane ile açın.
  • Yuvarlak kalıp veya bardak ağzı ile kesin.
  • Ortasına lokum koyup kenarlarından kapatın.
  • Kapattığınız kısım alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizin.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Fırından çıkardığınız kurabiyeler ılınınca benmari usulü erittiğiniz çikolatayı üzerine dökün.
  • Kenarlarına pudra şekeri serpin.

Benim daha önce yediğim kurabiyeler kare milföy hamuru, hafifçe açılarak dörde bölünmüştü. Her bir parçaya küçük tadımlık lokumlar konulup karenin uçları birleştirilerek şekil verilmişti. Piştikten sonrada pudra şekeri serpilmişti. Bu şekilde de yapılabilir.

18 Şubat 2010

Muhallebili Ayva Tatlısı

Duymuşsunuzdur mutlaka büyüklerimiz "ayva bol olursa kış çok sert olur "der. Bu yıl İzmir'de pazarda ayva bulmak o kadar zor ki. Oturduğum yerdeki semt pazarı çok büyük olmasına rağmen tek bir tezgahta bulabiliyorum. O yüzden de ayvanın zamanı geçmeden bu tarifi yayınlamak istedim. Meyveli tatlıları, özellikle de ayvanın mayhoş tadını seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.

Gereken Malzemeler:
  • 1 kg ayva
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
Muhallebi için:
  • 1 kg süt
  • 4 yemek kaşığı(tepeleme) un
  • 1 su bardağı şeker
  • 3-4 yemek kaşığı tereyağı
Üzerine:
  • Hindistan cevizi, ince kıyılmış ceviz, dövülmüş antep fıstığı ve vişne taneleri
Yapılışı:
  • Ayvaları rendenin iri tarafı ile rendeleyin.
  • 1,5 su bardağı şeker ile su ilave etmeden ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Tepsinin altına pişen ayvaları yerleştirin ( Bu ölçü için yuvarlak Borcamın küçük boyunu kullandım)
  • Ilınan ayvaların üzerine iri kıyılmış cevizleri serpin.
  • Muhallebi için süt ve şekeri kaynatın.
  • Başka bir tencerede tereyağ ile unu pembeleşmeden çok hafif kavurun.
  • Kavrulan unun üzerine kaynamış sütü ilave edin.Çok hızlı karıştırarak topaklanmasını önleyin.
  • Muhallebi gibi pişirin, göz göz olunca ocaktan alın.
  • Muhallebiyi 5 dakika mikserle çırpın.
  • Tepsideki ayvaların üzerine dökün. Hindistan cevizi, antep fıstığı, dövülmüş ceviz ve vişne taneleri ile süsleyin.





17 Şubat 2010

Fırın Poşetinde Tavuk Baget

Yeniden mimlendim.....

1. Sizi mimleyen kişinin linkini veriniz..

Cake Life-Behiye

2.Çocukluğunuzda aile büyükleriyle yapmış olduğunuz ve sizi siz yapan bir aktivite, olay..hangi yönünüze katkıda bulunduğu..

Aslında çok fazla var ama en çok ta babamın beni okumam için teşvik etmesi , desteklemesi. Bugün bulunduğum yeri annem ile babama borçluyum.

3.Çocukken oynamayı en çok sevdiğiniz oyun ve oyun aparatı


Beş taş oynamayı çok severdim. Şekilleri düzgün taşları toplardım.Ayrıca ip atlamayı ve yakar top oynamayı çok severdim.

4.Sokakta oynar mıydınız ?

Hem de nasıl…Özellikle yaz akşamları aynı sokakta oturduğumuz kuzenlerle saklambaç oynardık. O zamanki keyfimizi kızıma hep anlatıyorum. Bazende kuzenlerim ile bir araya geldiğimizde konuşuyoruz.

5.Çocukluğunuz veya gençliğinizle ilgili keşke farklı olsaydı dediğiniz durum /olay

Keşke farklı olsaydı dediğim olaylar mutlaka var. Ama ben geçmişimdeki keşkelerden çok, iyi ki yapmışım dediklerimi hatırlamayı seviyorum. Çünkü keşke diyerek üzüldüğüm bir çok olayın zaman içinde benim için en iyisi olduğunu gördüm.

6.Çocuklukla ve gençlikle ilgili iyi ki böyle olmuş dediğiniz bir olay / durum

Üniversite sınavında tıp fakültesini kazanmayı çok istemiştim. Ama olmadı, mühendis oldum. Zaman içinde fark ettim ki doktor olmak bana göre değilmiş . Çünkü hastalıklardan çok fazla etkileniyorum beni de üzüyor. Herhalde çok yıpranırdım diye düşünüyorum.

7.Varsa çocukluk dönemine dair bugünü etkileyen bir olay/anı

Küçükten annem ve babamla birlikte köpeklerin saldırısına uğramıştım. Şimdi maalesef köpek görsem yolumu değiştiriyorum.

Ben de
Esma, Sevil ve Hilal' i mimliyorum. Kolay gelsin hepinize …


Bloglarını izlemeye aldığım arkadaşlarım yeni tarifler yayınladıkça mutlaka sonuna kadar okur, nasıl yaptıklarını incelerim. Bazen daha sonra denemek için notlar alırım. Bunlar arasında zaman zaman denediklerimde oldu. Fırın poşetinde tavukta kullandığım marine sosunu da Pembe Tatlar dan Aslı’nın Baharatlı Tavuk Kanadı tarifinden aldım. Tavuğa çok nefis bir lezzet verdi. Teşekkürler Aslıcığım...


Gereken Malzemeler:
  • 6 adet tavuk baget
  • 2 adet patates
  • 1 yemek kaşığı un
  • fırın poşeti

Marine sosu için:

  • yarım çay bardağı süt
  • yarım çay bardağı sıvıyağ (yemeklik zeytinyağı kullandım)
  • tuz, karabiber, kırmızı biber

Yapılışı:

  • Marine sosundaki tüm malzemeleri genişçe bir kapta iyice karıştırın.
  • Yıkadığınız tavuk bagetleri bu sosun içine koyup çevirerek sosun bagetlere bulaşmasını sağlayın.
  • Bagetleri 2-3 saat kadar bu sosun içinde bekletin.
  • Patatesleri halka halka veya elma dilimi şeklinde dilimleyin.
  • Fırın poşetine bir kaşık un koyun. Poşetin ağzını sıkıca kapatıp unun poşetin her tarafına dağılmasını sağlayın. Unun fazlasını dökün.
  • Fırın poşetinin içine bagetleri, patatesleri yerleştirip kalan sostan ilave edin.
  • Poşetin ağzını kapatın. Üzerinde birkaç yerden delik açın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bagetler pişinceye kadar fırınlayın.
  • Yanında pilav ile servis yapın.





16 Şubat 2010

Kış Sebzeleri Çorbası

Blog arkadaşım Sevil bugün yayınladığı Nohutlu Çorba tarifinde çorbaların besin değeri ile ilgili çok güzel bilgiler vermiş. Gerçektende çorbalar yemek öncesi hem iştah açıcı, hemde içine konulan malzemelere göre de besin değeri çok yüksek yemek çeşitlerinden. Bazen değişik sebzeleri, tatları sevmeyen çocuklara da farklı bir alternatif.


Tarifini vereceğim Kış Sebzeleri Çorbası da " bugün hangi çorbayı pişireyim" diye düşündüğüm bir gün evdeki tüm kış sebzelerini kullanarak hazırladığım doğaçlama bir çorba. İçindeki kış sebzeleri ve süt ilavesi ile prensesler ve prensler için de çok besleyici....


Gereken Malzemeler:
  • 1 adet patates
  • 1 kök kereviz
  • 2 adet havuç
  • 1 adet pırasa(yeşil kısımları ile beraber)
  • 2 çiçek brokoli
  • 3-4 yaprak ıspanak
  • 1 adet soğan
  • 1 su bardağı süt
  • su veya et suyu
  • iki yemek kaşığı zeytinyağ
  • tuz, karabiber
  • üzerine süslemek için krema veya nane

Yapılışı:

  • Soğanı yemeklik doğrayın, yağ ile hafifçe kavurun. Yumuşayınca halka halka doğranmış havuçlarıda ilave edin.
  • Havuçlar hafifçe yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin.
  • Üzerine küçük doğranmış patatesleri, kerevizi, ince ince kesilmiş pırasaları, brokoli ve ıspanak yapraklarını ilave edin.
  • Üzerini iki parmak geçecek kadar içme suyu ile sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Sebzeler pişince blender da pürüzsüz bir kıvama getirin.
  • Kıvamı yoğun olan bu karışımı sulandırırken önce bir su bardağı süt ilave edin kalanını et suyu veya su ile açabilirsiniz.
  • Çorbayı bir taşım kaynatın, tuzunu ilave edip ocaktan alın.
  • Servis sırasında krema, nane veya kıyılmış dereotu ile süsleyebilirsiniz.

  • Çorba içinde istediğiniz sebzelerin miktarını azaltıp çoğaltabilirsiniz, sizin damak zevkinize kalmış.
  • Çorbayı koyu kıvamlı seviyorsanız önce mutlaka süt ile seyreltin. Gerekirse su ilave edersiniz.

15 Şubat 2010

Tahinli Kurabiye

Kışın özellikle kahvaltıda tahin pekmezi çok sevmeme rağmen kurabiye içinde hiç denememiştim. Lezzet Dergisinde tarifi görünce tadını merak ettim ve ağızda dağılan nefis kurabiyeler çıktı ortaya. Sırada tahinli kek var bakalım onu da bu kadar çok beğenecek miyim?

Tarifi 54. porselen demlik çay etkinliğine gönderiyorum.


Gereken Malzemeler:


  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
  • Aldığı kadar un
  • Üzerine: susam

Yapılışı:

  • Yumurtanın sarısı ile akını ayırın.
  • Yumurta sarısı, şeker , rendelenmiş portakal kabuğu, sıvı yağ, tahin,un, kabartma tozu ve susam ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Hamuru 15-20 dakika dinlendirin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
  • Önce yumurta akına sonrada susama bulayıp tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin.




  • Pişen kurabiyeler soğumadan tepsiden almayın dağılabilir.
  • Soğuyuncaya kadar tepsinin sıcaklığında da pişeceği için kurabiyeler çok fazla kızarmadan fırından çıkarın.

14 Şubat 2010

Milföylü Kalp Pastacıklar

Çok uzun süredir yapmayı düşünüyordum bu pastacıkları. Ama diğer tariflerden sıra gelmedi. Dün akşam üzeri eve geldiğimde aklıma geldi. Bugüne uygun kalp kalıplarla kestim. Üzerini mürdüm eriği reçeli ile de süsleyince benim çok sevdiğim pastacıklarım daha bir leziz oldu...

Kalp kalıplarla kesince milföy yapraklarından artan kısımlarda daha sonraki günlerde tarifini paylaşacağım lokumlu kurabiyelere dönüştü...

Gereken Malzemeler:

  • 9 adet (kare) milföy hamuru

Muhallebisi için:

  • 2 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı (silme) un
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya

Arasına:

  • 1 çay bardağı kıyılmış antep fıstığı

Üzerine:

  • Pudra şekeri
  • Reçel ( ben mürdüm eriği reçeli kullandım)

Yapılışı:

  • Milföy hamurlarını oda sıcaklığında yumuşayıncaya kadar bekletin.
  • Yumuşayan hamurları elinizle biraz açtıktan sonra istediğiniz şekildeki kalıplarla kesin.
  • Fırın tepsisine dizin ve üzerlerine yağlı kağıt yerleştirin.
  • Pişerken kabarmaması için yağlı kağıdın üzerine tepsi koyun.
  • Önceden 175 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin, fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
  • Diğer tarafta muhallebi malzemelerinin tümünü karıştırıp, sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
  • Pişen muhallebiyi 5 dakika mikserle çırpın.
  • Kalp milföyleri servis tabağına alın üzerine muhallebi koyun. Muhallebinin üzerine de antep fıstığı serpin.
  • İkinci katıda aynı şekilde yerleştirin.Üzerine üçüncü milföy parçasını yerleştirip önce pudra şekeri serpin, sonra reçelden koyun.
  • Kalan milföyleri de aynı şekilde hazırlayın.
  • Buzdolabında 5-6 saat bekletin sonra servis yapın.


  • Milföyleri istediğiniz şekildeki kalıplarla kesebileceğiniz gibi ikiye bölerekte pastacıkları hazırlayabilirsiniz.
  • Dilerseniz arasına muhallebi ile beraber dövülmüş ceviz veya fındıkta koyabilirsiniz.
  • Pastacıkları üç kat hazırladım. İsteğinize göre iki katta hazırlayabilirsiniz.
  • Mürdüm eriği reçeli yerine çilek veya vişne reçelide konulabilir.

12 Şubat 2010

Tarçınlı Muz Reçeli

Tarifi Lezzet Dergisinde gördüğüm zaman acaba bizim ağız tadımıza uyar mı diye düşünmüştüm. Zaten muz tatlı, birde şeker girince çok tatlı olur mu diye içimden geçirdim. Ama kahvaltı sofrasında değişik reçellerle önce göze hitap etmeyi sevdiğim için yarım ölçü denedim. Sonuç tahmin ettiğimden de güzel oldu. Evde de çok beğenildi. Özellikle muzun ve tarçının aroması, uyumu nefisti...

Gereken Malzemeler :
  • 2 olgun muz
  • yarım su bardağı su
  • yarım su bardağı + 1 parmak şeker
  • yarım çay kaşığı tarçın
  • yarım limon suyu
  • 1 paket vanilya

Yapılışı:

  • Muzu dilimleyip limon suyu ile karıştırın.
  • Suyu şeker ve vanilya ilavesi ile koyu şurup haline gelinceye kadar kaynatın.
  • Muzu ve tarçını ilave edip yaklaşık 30 dakika orta ateşte kaynatın.
  • Reçel kıvamına gelince kavanoza boşaltın, soğuyunca kapağını kapatın.
  • Tabağa koyduğunuzda kabukları soyulmuş bademle süsleyebilirsiniz.


10 Şubat 2010

Keşkül

Eski Bir Tarif Defteri

Yıllar önce tutmaya başladığım bir tarif defterim var. Sayfalarını tatlılar, kekler, pastalar, reçeller, marmelatlar diye ayırmışım. Ne kadar da özenle yazmışım ilk zamanlar. Başlıklar, malzemeler ve yapılışı mavi tükenmez kalemle, diğer yazılar ince uçlu kurşun kalemle. İnci gibi düzgün bir yazı. Bize üniversitede öğretilen 75 derece eğik yazıyla, satır aralarına dikkat edilerek. Tariflerin yapılışını o kadar detaylı anlatmışım ki blog satırlarımda bile bu kadar detaylı yazmıyorum..

Tarifler çoğaldıkça defterim yetmez olmuş, yazılarda biraz düzensizleşmiş. Sonra...sonrasını hiç sormayın. Defterin yaprakları bitince yeni defter yerine küçük blognot kağıtlarına yazmışım tarifleri. Ama sadece malzemeler, arada küçük notlar var, yapılışları yok artık...

Keşkül tarifimi de eski tarif defterimde buldum. Üniversite son sınıfta bitirme tezimi hazırlarken kalan boş zamanımı değerlendirmek için gittiğim yemek kursunda yapılmış bir tarif, her şey en ince ayrıntısına kadar yazılmış çok eski ....


Gereken Malzemeler:
  • 1 lt süt
  • 9 yemek kaşığı (tepeleme) pirinç unu
  • 12 yemek kaşığı (tepeleme) toz şeker
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • 1 çay bardağı badem (kabukları soyulmuş iç badem)
  • 1 yemek kaşığının ucu ile tereyağı
  • üzerine badem veya antep fıstığı

Yapılışı:

  • Kabukları soyulmuş iç bademler ile hindistan cevizini rondoda un haline gelinceye kadar çekin.(Havanda, iyice birbirine karışıp macun haline kadar gelinceye kadar dövülürse lezzeti daha iyi olur).
  • Pirinç ununu sütün bir miktarı ile iyice ezin, sulu yoğurt kıvamına getirin.
  • Tencereye sütü, pirinç unlu karışımı ve şekeri ilave edip iyice karıştırın.
  • Badem ve hindistan cevizli karışımıda ilave edilip muhallebi gibi pişirin.
  • Pişince tereyağını ilave edip, muhallebiye karıştırın.
  • Kaselere boşaltılırken göz göz olması için kepçe ile yüksekten dökün.
  • Üzerini badem, antep fıstığı ile süsleyin.


9 Şubat 2010

Peynirli Ispanaklı Muska Börek

"Tatil az geldi , keşke bir hafta daha tatil olsaydı, sabah erken kalkılır mı?" iki sabahtır bizim evde aynı sözler. Erken kalkılır mı dediği de saat 8.00. Her sabah aynı tiyatro....

Prensesin sabah kalkma problemi . Böyle oluncada hiç yemek seçmeyen prenses sabah ne yesem acaba deyip masadakileri iyice bir süzer, karar verinceye kadar da bir on dakika geçer. Çeşidi bol tutmalıyım ki çabuk karar versin... Galiba bir çok evde sabah aynı problem yaşanıyor. Aslında onlarda haklı belki, çalışan annenin çocukları . Ne anneye, ne uykuya doyabiliyorlar....

Sabah kahvaltısı için hazırladım, peynirli ıspanaklı muska börekleri . Belki yarın sabah karar vermesi daha kısa sürer...


Gereken Malzemeler :
  • 2 adet yufka
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

İç malzemesi

  • 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 250 gr ıspanak
  • karabiber

Üzerine:

  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • susam

Yapılışı:

  • Rendelenmiş peynir ve temizlenmiş, yaprak kısımları ince doğranmış ıspanakları biraz karabiber ilavesi ile iyice karıştırın (peynirin tuzu yeterli olacağı için tuz ilave etmedim).
  • Süt, yoğurt ve zeytinyağını da başka bir kapta iyice çırpın.
  • Yufkaları 4 parmak genişliğinde şeritler halinde kesin.
  • Kenar kısımdaki yufkaların uzunluğu ile orta kısımdaki yufkaların uzunluğu farklı olacağı için orta kısımdaki uzun şeritleri iki parçaya ayırabilirsiniz.
  • Her bir yufka parçasına sütlü, yoğurtlu, zeytinyağlı karışımı sürün.
  • Yufkanın uç kısmına (köşesine) peynirli ıspanaklı harcı koyun ve bir sağa bir sola döndürerek muska şeklinde sarın.
  • Tüm yufkalar bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın.
  • Yufkaların uç kısmına, kapanması için yumurta akı sürebilirsiniz.
  • Muska şeklindeki böreklerin üzerine yumurta sarısını sürüp susam serpin.
  • Yağlanmış tepsiye dizip, önceden 175 derece ısıtılmış fırında böreklerin üzeri kızarıncaya kadar pişirin.




  • İç harcındaki ıspanakları pişirmeden kullandım. Börek pişinceye kadar içindeki ıspanaklarda pişiyor.
  • Muska börekleri yağda kızartarakta pişirebilirsiniz. Hafif ve daha sağlıklı olduğu için fırında pişirmeyi tercih ettim.

8 Şubat 2010

Hardal Soslu Patates Salatası

YİNE MİMLENDİM.....

Evet yine mimlendim. Ama bu defa kendimi değilde bloğumu anlatmak için Sevgili Cemile Hanım beni mimlemiş aşağıdaki sorulara cevap vermemi istemiş...

1-Bloğunuzu ne zaman açtınız ?

Bloğumu 1 Eylül 2009'da açtım (ilk yazımı 25 Ağustosta taslak olarak kaydetmişim ama yayınlamaya 1 Eylül 2009 da başladım).


2-Bloğunuzda işlediğiniz konular nelerdir?

Bloğumda yemek tariflerimi, yaşamdan küçük kesitlerimi paylaşmaya çalışıyorum

3-Bloğunuzla ilgili düşünceleriz?

Kızıma kendi tariflerimi bırakmak istiyordum, açıkçası blog yazma fikrim yoktu. Arkadaşım Esma bana böyle bir fikri önerince önce yapamam dedim. Yazdıkça, zaman içerisinde çok güzel yorumlar aldıkça hoşuma gitmeye başladı.
Bloğum, beni tanıtan bir parça aslında. Bloğumdaki renkler, sunumda kullandığım objeler ( bunlar için çok güzel yorumlar alıyorum) içimdeki bitmeyen enerjiyi, fondaki müzikler( müzikler için o kadar güzel yorumlar aldım ki…) ruh halimi anlatıyor…
Kısacası miskokulu lezzetlerdeki her şey çok fazla benden özellikler taşıyor…..

4-Bloğunuzda yazdığınız ilk yazı hangisidir?

İlk yazım başlarken di. Neden blog yazmaya karar verdiğimi, ismini neden miskokulu lezzetler koyduğumu, niye bloğumun rengini yeşil seçtiğimi anlatmıştım.

5-Sizi izlemeye alan ilk kişi kimdi?

İlk olarak izlemeye alan kişi, çok sevdiğim arkadaşım Esma


6-İlk yorumu yazan kişi kimdi?


İlk yorumu yazan kişi (kırmızı (kapya ) biber dolması yazıma) bir arkadaşımdı.

7-En çok yorum alan yazınız hangisi?

Ballı kurabiye ve incirli cevizli kekim en çok yorum alan tariflerim.

8-Beğenildiğini düşündüğünüz yazınız?

Benim en çok beğendiğim yazım Konya Gezimizi anlattığım yazım. Gezi öncesi, gezi sırası ve sonrası çok güzeldi. Ne zaman okusam o günler aklıma geliyor. Çok da olumlu, hoş yorumlar aldım.


9-Tarafınızdan düzenlenen etkinlik var mı?

Şu anda yok.

10-Katıldığınız etkinlikler?

Porselen demlik çay saati etkinliklerine katılmaya çalışıyorum. Ayrıca şu günlerde devam eden Hediye etkinliğine katılıyorum.


11-1OO'ün katlarında ki üyeleriniz ?

Bloğum henüz yeni olduğu için 96 izleyicim var. Sanıyorum hafta sonuna kadar 100 izleyicim olur. Çünkü geçen aya göre şu an iki kat fazla izleyicim var. Ve çok olumlu yazılar alıyorum.

12-Toplam yazı adediniz?

64 olmuş.


13-Her gün ziyaret ettiğiniz arkadaşlarınız?

İzlemeye aldığım arkadaşlarımı yeni tarifler yayınlayınca ziyaret etmeye , yorumlar yazmaya , yeni fikirler edinmeye çalışıyorum

14-Bloğunuzun size kazandırdıkları nelerdir?

Bloğum bana çok güzel dostluklar kazandırıyor. Hiç tanımadığım, yüzünü görmediğim kişilerden çok içten yazılar alıyorum. Ama geçtiğimiz hafta sonu yaşadığım gerçekten de çok büyük bir incelikti, çok duygulandım. Bloğumda yapmak istediğim bir değişiklik için Sevgili Hilal’ e mail göndermiştim. Kendisi bana daha rahat yardımcı olmak için telefonumdan arayarak sormak istediğim her şeyi cevapladı. Bunun dışında yazılarıma gelen içten, cıvıl cıvıl yorumlar hepsi bloglar arası dostluğun bir göstergesi….Herkese çok teşekkür ediyorum.

Blogları hakkında fikir edinmek istediğim o kadar çok kişi var ki hangisini seçsem bilemiyorum…. Bloğumu ziyeret eden, izlemeye alan herkes bu soruları cevaplayabilir...

Şimdi gelelim hardal soslu patates salatasının tarifine ...Aslında çok basit, değişik malzemeler katılarak farklı sunumlar, farklı lezzetler yaratılabileck bir salata. Hardalın verdiği aroma ile patates çok güzel uyum sağlıyor..



Gereken Malzemeler:
  • 4 adet haşlanmış patates
  • 4-5 adet kornişon turşu
  • 4 adet taze soğan
  • 1 çay bardağı dilimlenmiş yeşil kokteyl zeytin
  • 1 limon
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş toz fesleğen
  • yarım demet dereotu
  • yarım çay bardağı zeytin yağı
  • nar ekşisi ( istenirse)
  • üzerine nar ve kurutulmuş domates

Yapılışı:

  • Haşlanmış patatesleri, taze soğanları, kornişon turşuyu küçük küçük doğrayın derin bir kaba alın.Üzerine zeytinleri ilave edin.
  • Başka bir kapta limon suyu, hardal, zeytin yağı ve nar ekşisini karıştırın.
  • Hazırladığınız salata sosunu patateslerin üzerine dökün. Hafifçe patateslerin şeklini bozmadan karıştırın.
  • Servis tabağına alın.Üzerini kıyılmış dereotu, nar taneleri ve kurutulmuş domates ile süsleyin.


7 Şubat 2010

Kestane Şekerli Kurabiye

Aslında bu yazı birazda gecikmiş olarak bu sayfalara geliyor. Okulların kapandığı ilk hafta kızımın sınıf arkadaşları ve annelerinden oluşan bir grup, hafta sonunu Uludağ'da geçirmek için çocuklarla iki günlük bir gezi planlamıştık. İki günlük gezi hava şartlarından kapanan yol nedeniyle ne yazıkki bir gün ile sınırlı kaldı. Ama buna rağmen İzmir'de bırakın karı, kışı bile neredeyse görmeyen çocuklarımız çok keyifli ve mutluydular. Tabii ki bizlerde..

Her Bursa seyahatinde yaptığım gibi bu defa da kestane şekeri almadan geri dönmedim. Dönüş yolunda Kafkas Şekerleme firmasından aldığımiz kestane şekerleri ile de bu kurabiyeleri hazırladım....


Gereken Malzemeler:
  • 125 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un
  • üzerine pudra şekeri
  • içi için bir su bardağı kestane şekeri (kırık kestane şekeri de olabilir )

Yapılışı:

  • Oda sıcaklığındaki tereyağını, sıvı yağı ve pudra şekerini iyice karıştırın.
  • İçine yoğurt, un, kabartma tozu ve vanilya ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın.
  • Hamuru 20 dakika dinlendirin.
  • Merdane yardımıyla hamuru açıp geniş ağızlı bir bardakla yuvarlaklar çıkarın.
  • Yuvarlak hamurların yarısının ortasına kestane şekeri koyup diğer taraftan kapatın.
  • Hamurların kenarlarını çatalın uç kısmı ile bastırarak kapatın.
  • Yağlanmış fırın tepsisine alın, önceden ısıtılmış 170 derece fırında kurabiyelerin üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Kurabiyeler ılınınca üzerine pudra şekeri serpin.

  • Kurabiyelerin içine kestane şekeri yerine değişik reçellerde koyabilirsiniz.
  • Rendelenmiş elmayı şekerle pişirerek, tarçın ilavesi ile de iç hazırlayıp kurabiyelerin içine koyabilirsiniz.

5 Şubat 2010

Zeytinyağlı Yer Elması

Zeytinyağlı yemekler bizim evde çok sevilir. Her zaman soframda mutlaka bir zeytinyağlı yemek olmalıdır. Yer elması da bunlardan biri. Bu yemeğin bana göre tek zorluğu yumru yumru köklerinin kabuklarını soymak. Çok kez pazardan aldığım için mümkün olduğunca düzgün kökleri seçmeye çalışıyorum biraz daha işimi kolaylaştırmak için.
Gereken Malzemeler:
  • 1 kg yer elması
  • 2 adet havuç
  • 1 adet (orta boy)patates
  • 1 orta boy soğan( ilave olarak 3-4 adet taze soğanda koydum)
  • 2 diş sarmısak
  • 2-3 kaşık zeytinyağı
  • 1 adet portakalın suyu
  • 2 adet kesme şeker
  • kaşığın ucu ile domates salçası ( istenirse)
  • tuz
  • üzerine dereotu
Yapılışı:
  • Soğanları yemeklik doğrayıp halka halka kesilmiş havuçlar ve küçük parçalar halindeki sarmısaklarla beraber zeytinyağında iyice kavurun. Üzerine çok az salçayı ilave edin.
  • Üzerine önce küçük doğranmış patatesleri ilave edip bir iki kez döndürün.
  • Daha sonra istediğiniz şekilde kestiğiniz yer elmalarını da ilave edip yarım portakalın suyunu, kesme şekeri ve çok az miktarda suyu ilave ederek orta ateşte yemeği pişirin.
  • Piştikten sonra 1 kaşık zeytinyağı ve kalan portakal suyunu ilave edin.
  • Soğuduktan sonra üzerine kıyılmış dereotu serperek servis yapın.

  • Tüm zeytinyağlı yemeklerde olduğu gibi piştikten sonra yemeğin üzerine gezdirilen bir kaşık zeytinyağı yemeğin daha parlak görünmesini sağlıyor.
  • Annemden gördüğüm şekilde tüm zeytinyağlı yemeklere hafif pembeleştirmek için kaşığın ucu ile salça koyuyorum. Sizin istediğinize ve alışkanlığınıza bağlı olarak koymayabilirsiniz.
  • Bu yemeğe dereotu çok yakışıyor tıpkı kabak yemeklerinde olduğu gibi...

4 Şubat 2010

Portakallı Kek

Bloglar arasında o kadar çok denemek istediğim tarifle karşılaşıyorum ki çoğunuda not ediyorum. Ama bir gün sonra başka bir tarif daha gelince hangisini deneyeceğimi şaşırıyorum. Bazen de kendi tariflerimden onlara sıra gelmiyor.
Portakallı kekte uzun süredir denemek istediğim tariflerden biri. Sevgili Aslı'nın (kristalkelebek) çok severek takip ettiğim sitesinden almıştım. Sadece içine ceviz ilave ettim ve üzerine de süslemek için portakallı glazür hazırladım. Çok yumuşak, Aslı'nın dediği gibi buram buram portakal kokan bir kek oldu. Aslı'ya tarifi için çok teşekkürler.....

Gereken Malzemeler:
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağından bir parmak fazla sıvıyağ
  • 2 adet portakalın suyu (sıkılacak)
  • 2 adet portakalın kabuğunun rendesi
  • 1 adet portakal (soyulup, küçük küpler halinde doğranacak)
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
  • 1 paket kabartma tozu

Portakallı Glazür için:

  • 1 adet portakal
  • 4 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı:

  • Oda sıcaklığındaki yumurtaları şeker ile şeker eriyene kadar iyice çırpın.
  • Daha sonra sıvıyağı, portakal suyunu, unu, kabartma tozunu ve portakal kabuğu rendesini sırasıyla ekleyip iyice karıştırın.
  • Kabuğunu soyup ufak küpler şeklinde doğranmış bir adet portakalı ve cevizi de ekleyip hafifçe karıştırdıktan sonra yağlanmış kek kalıbına kek karışımını boşaltın.
  • Önceden 175Cº’ye ısıtılmış fırında kürdan ucu temiz çıkıncaya kadar pişirin.
  • Fırından çıkardığınız keki ılınmaya bırakın.

Portakallı glazür için:

  • Bir portakalın kabuğunu soyun. Kabuğu ince şeritler halinde kesin.
  • Bir miktar su ile 5 dakika kadar kaynatıp suyu dökün. Bu işlem portakal kabuklarının hafif acımsı tadını alıyor.
  • Kabuğunu soyduğunuz portakalın suyunu sıkıp hafif haşlanmış kabuklara ilave edin. Toz şekeri de ilave edip portakal kabukları yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Soğuyan kekin üzerine portakal glazürünün kalan suyunu sürün ve pişirilen portakal kabukları ile süsleyin.

3 Şubat 2010

Yoğurtlu Tutmaç Çorbası


Geçtiğimiz yıl Kasım Ayında yaptığımız Konya Gezisi dönüşü Afyon’da İkbal Tesislerinde küçük bir mola vermiştik. Buraya daha önce gidenler belki bilirler. Bu tesiste Afyon’un meşhur lokumlarının, kaymak şekerinin, kaymağının, sucuğunun ve değişik ürünlerin satıldığı bir satış yeri var. Burayı gezip alışveriş yaparken, çok hoş, bez torbaların içinde tutmaç hamurlarını (yaklaşık 3 mm'ye 4 mm boyutlarında küçük kurutulmuş hamur parçaları) gördüm. Daha önce adını çorbalarda duymuştum ama nasıl yapıldığını bilmiyordum. Bir torba denemek için aldım.
Dönüşte yemek dergilerinde, kitaplarda değişik Tutmaç çorbası tarifleri ile karşılaştım. Her yörenin kendine özgü tutmaç çorbası tarifleri olduğunu gördüm. Çoğunluğunda da yeşil mercimek ile yapılan tarifler…Yeşil mercimeği yemek olarak daha çok sevdiğimiz için Sofra Dergisinin eski sayılarında bulduğum Tutmaç Çorbası tarifini her zamanki gibi kendi ağız tadımıza göre biraz değiştirdim. Herkesin çok hoşuna giden , bir o kadar da besleyici bir çorba çıktı ortaya…

Gereken Malzemeler :

  • 1 adet haşlanmış tavuk göğsü (kemiksiz)
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı tutmaç ( veya erişte de kullanılabilir)
  • 4 su bardağı et suyu + 3 su bardağı su
  • Tuz
  • Nane

Yapılışı :

  • Haşlanmış tavuk göğsünü çok küçük parçalara ayırın.
  • Et suyunu ve suyu bir tencereye alın.
  • Unu ve yoğurdu başka bir kapta su ilavesi ile boza kıvamına getirin.
  • Tenceredeki soğuk et suyu ve su karışımının içine yoğurtlu karışımı ilave edip iyice karıştırın.
  • Tencereyi ocağın üzerine alın dibinin tutmaması için devamlı karıştırın.
  • Kaynayan çorbanın içine önce tutmaç hamurlarını ekleyin birbirine yapışmasın diye karıştırın.
  • Daha sonrada küçük parçalara ayrılmış tavuk etini ilave edin.
  • Tutmaç hamurları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • En son tuzunu da ilave ettikten sonra bir taşım kaynatın (1-2 dakika), ocağı kapatın.
  • Servis yaparken kurutulmuş nane ile süsleyebilirsiniz.

  • Haşladığınız tavuğun suyunu et suyu olarak kullanabilirsiniz.
  • Yoğurtlu karışımı sıcak et suyuna karıştırmayın yoğurt kesilir.
  • Yoğurtlu çorbalarda yoğurdun kesilmemesi için tuz en son ilave edilmelidir.
  • Tutmaç hamuru yerine erişte veya şehriyede kullanabilirsiniz.

2 Şubat 2010

Sütlü İrmik Helvası



 
İrmik helvası tarifi anneannemden anneme , annemden de bana geçen bir tarif. Prensesimin de bu tarifi kullanacağını ümit ediyorum. Çünkü irmik helvasını çok seviyor. Özellikle de içinde çam fıstıklarını bulup yemeyi, tıpkı bizim kız kardeşimle küçükken yaptığımız gibi....

Gereken Malzemeler:
1,5 su bardağı irmik
100 gr tereyağı
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı çam fıstığı


Yapılışı:
Derin bir tencerede süt , su ve şekeri karıştırıp kaynatın.
Diğer bir tencerede tereyağını yakmadan eritin ve çam fıstıklarını bir kaç kez döndürüp çok az kavurun.
Çam fıstıklarının üzerine irmiği ilave edip, orta ateşte sürekli karıştırarak rengi pembeleşip kahverengine dönmeye başlayıncaya kadar kavurun.
Diğer tencerede hazırladığınız sütlü sıcak şurubu irmiklerin üzerine yavaşça döküp ocağın üzerinde sürekli karıştırın.
Helva kendini çekmeye başlayınca ocağı kapatıp, kapağının altına bir kağıt havlu koyup dinlendirin.
Sıcak servis yaparken kaşıkla veya bir kap yardımı ile şekil verin.
Tarçınla süsleyip servis yapın.

İrmik helvasının kavurma rengi size kalmış. Daha koyu bir renk isterseniz daha fazla kavurabilirsiniz.
Aynı tarifi süt yerine su kullanarakta yapabilirsiniz.
İrmiği kavurduktan sonra üzerine eklediğiniz sütlü şurup sıcak olmalı. Bu irmiğin kabarması için çok önemli.
Şurubu ilave ederken sıcak irmik kabarıp etrafa sıçrayabilir dikkat edin.

1 Şubat 2010

Kivi-Elma Reçeli


Tarifi Dr.Oetker 'in Reçel Yap ilavelerinde okuyunca hiç denemediğim için biraz da tereddütle bakmıştım. Evde kalan kivilerle küçük bir ölçü deneyince çok beğenildi. İkinci defa yaptım. Hem değişik bir lezzet, hem de kahvaltı sofralarında hoş bir görünüş. Benim gibi kahvaltıda değişik reçelleri seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.

Gereken Malzemeler:

  • 4 adet (orta boy) tatlı elma
  • 4 adet kivi
  • 1,5 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:

  • Elmaları ve kivileri orta büyüklüklükte parçalar halinde kesin.
  • Önce elmaları su ile hafif yumuşayıncaya kadar ( yaklaşık 3 -4 dakika) haşlayın.
  • Daha sonra kivileri ve şekeri ilave edip orta ateşte reçel kıvamına gelinceye kadar pişirin.
  • Reçel kıvamına geldiğini anlamak için bir çay tabağına su koyup reçelden bir damla içine dökün. Dağılmadan kalıyorsa olmuş demektir.
  • Bir tatlı kaşığı limon suyunu ilave edip soğuyunca kavanoza boşaltın.
  • Soğuyan reçelin kapağını sıkıca kapatıp ters çevirip bekletin.Bu işlemi 20 dakikada bir değiştirerek yapın. Reçelin içindeki meyvelerin eşit olarak dağılmasını sağlıyor.



theme design by GeCe