30 Temmuz 2010

Kayısı Reçeli

Reçel Deyip Geçme... Geçtiğimiz günlerde kitapçıda rafları karıştırırken bulduğum Sema Temizkan'ın bir kitabı reçel deyip geçme ...Rengarenk, çeşit çeşit reçellerin tarifleri ile birlikte bazen hikayelerinin, bazen ansiklopedik bilgilerin, bazende anıların yer aldığı bir kitap...

Kayısı reçeli tarifimde bu kitaptan. Kayısı reçeli ile ilgili Nazım Hikmet ve Vera'nın çok hoş bir hikayesi var bu kitapta , şimdi böyle aşklar var mı dedirtecek...


Gereken Malzemeler:

  • 1 kg kayısı
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 5-6 adet karanfil
  • 1 adet limonun suyu
  • Kayısı çekirdeği bademi ( yaklaşık 10 adet kullandım)

Yapılışı:

  • Kayısıları yıkayın, ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarın.
  • Çekirdekleri kırarak içindeki bademi çıkarıp kabuklarını soyun.
  • Şekeri ve suyu tencereye koyup ağır ağır kaynatın.
  • Şerbet haline gelip ip gibi akmaya başladığı zaman kayısıları içine atın.
  • Köpük oluşunca bunu bir kevgirle alın.
  • Reçel kıvamına gelince karanfilleri, bademleri ve limon suyunu ilave edip 2-3 dakika kaynatın.
  • Kavanozlara doldurup ılınınca kapağını kapatın.


Reçel Deyip Geçme, Sema Temizkan-Telos yayınları





25 Temmuz 2010

Naneli Zencefilli Limonata

Çocukluğumda oturduğumuz bir Rum evi vardı. Pencereleri, içine büyükçe bir saksı koyabileceğimiz kadar geniş. Şimdi ki gibi panjurlar, çift camlar olmasa da kışın çok kolay ısınır, yazında uyurken ince bir battaniye örtmeniz gerekirdi üzerinize. Şimdiki gibi modern de değildi ama yazın terlemezdiniz. Bugün kendi evimin içinde sıcaktan klima çalıştırmadan duramayınca aklıma geldi. Her şeyi bizler değiştirdik. Yeni yapı malzemeleri, üstün teknoloji dedik, ama rahat edemedik ya da ederken doğayı değiştirdik.

Yiyeceklerimizi, içeceklerimizide... Buz gibi limonatalarımız, şuruplarımız, ayranlarımız varken içinde ne olduğunu bilmediğimiz asitli, gazlı içecekleri market raflarında gördük. Zararlarını fark edince tekrar öze dönmeye başladık . Zararın neresinden dönersek kardır misali ...

Limonata tarifi de annemim yaptığı bir tarif. İçine bir parça zencefil, bir kaç dal nane koyarak birazda benden olsun istedim...


Berat Kandiliniz Kutlu Olsun
Gereken Malzemeler:


  • 6 adet limon
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı taze zencefil rendesi
  • 4-5 dal taze nane
  • üzerine limon dilimleri, nane yaprakları, buz parçaları

Yapılışı :

  • Limonların 4 tanesinin kabuklarını beyaz kısımlarına gelmeyecek şekilde rendenin ince tarafı ile rendeleyin.
  • Kabukları rendelenmiş limonların suyunu sıkın, rendelenmiş kabukları ve limon suyunu genişçe bir kaba alın.
  • Diğer 2 limonun çekirdeklerini çıkararak dört beş parçaya bölün, nane yaprakları ve rendelenmiş zencefil ile kaba ilave edin.
  • Toz şekerini de ilave edin. Kabın içinde 5-6 saat bekletin.
  • Bu arada kabın içindeki parçalanmış limonları ara ara ovun.
  • Bu sürenin sonunda süzün, istediğiniz kıvamda su ile sulandırın . Şekeri az geliyorsa ilave edebilirsiniz.
  • Üzerini limon dilimleri, nane yaprakları ve içinde blenderdan geçirilmiş nane ile dondurduğunuz buz ile de servis yapabilirsiniz.

21 Temmuz 2010

Yaban Mersinli Kurabiye

Annemin değişik kuru meyvelerle çok güzel uyan kurabiye tarifi bu defa dolapta kalan kuru yaban mersinleri ile birleşti. Dilerseniz kuru üzüm, küçük doğranmış kayısı veya incirle de deneyebilirsiniz...


Gereken Malzemeler:

  • 1, 5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ (yemeklik zeytinyağ kullandım)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 adet yumurta ( birinin sarısı üzerine sürülecek)
  • alabildiği kadar un

Yapılışı :

  • Şeker ve yağ iyice karıştırılır.
  • İki yumurtanın beyazı ve birinin sarısı ile vanilya ilave edilir.
  • Un ve kabartma tozu ilave edilerek hamur yapılır.
  • Hamur koyulaşmadan kuru yaban mersinleri ilave edilir.
  • Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur yapılır.
  • Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye şekil verilerek dizilir.
  • Üzerine bir yumurtanın sarısı sürülür.
  • 175 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.


20 Temmuz 2010

Deniz Börülcesi

Halaların , amcaların, kuzenlerin çok bol olduğu bir ailede büyüdüm ben. Anne tarafım ne kadar küçük bir aile olsada baba tarafım çok kalabalıktır. Zamanla aileye katılan gelinler, damatlarla ve çocuklarla hiç te azımsanamayacak kalabalık bir aile grubumuz var. Böyle oluncada yaz başında başlayan düğünler, nişanlar yazın sonuna kadar kısa aralıklarla devam ediyor.
Aslında ev toplantılarından çok düğünlerde, nişanlarda buluşuyoruz bu aralar ; çokta keyifli, eğlenceli oluyor. Geçtiğimiz hafta sonuda Denizli'de yaşayan kuzenimin yakışıklı iki oğlunun ilk mürüvvetleri vardı. Yine tüm aile, bizim ifademizle tam kadro oradaydık. Bu yüzden bloğuma tarif yazamadım, gelen yorumlarınıza cevap veremedim. Ama son zamanlardaki yoğun tempodan sonra benim için keyifli bir tatil oldu bu hafta sonu...
Deniz börülcesi de gitmeden önce hazırladığım ama yayınlayamadığım bir tarif. Mutfakla ilk tanıştığım yıllarda yapmaya çalıştığım, ama içindeki kılçıkların temizleneceğini bilmediğim için "bana içi geçmiş börülceleri vermişler herhalde" diyerek çöpe attığım bir lezzet, balık yanında nefis bir meze...
Sarmısakla servisini çok sevmeme rağmen üzerine rendelenmiş domateslede deneyince birbirine çok yakıştığını fark ettim...
Gereken Malzemeler:
  • 2 demet deniz börülcesi
  • 1 adet orta boy limonun suyu
  • yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 3-4 diş sarmısak
  • 1 adet rendelenmiş domates (istenirse)
Yapılışı :
  • Deniz börülcelerini yıkayarak, var ise kararmış uç kısımlarını temizleyerek kaynamış suyun içinde yeşil kısımları yumuyıncaya kadar haşlayın. Haşlama suyuna diğer Ege otlarında olduğu gibi tuz koymayın.
  • Yumuşamış deniz börülcelerini kaynar sudan çıkarın.
  • Ilınınca uç kısımlarından tutup sıyırarak bir tabağa koyun.
  • Üzerine dövülmüş sarımsak, sızma zeytinyağı ve limonu karıştırarak gezdirin.
  • Dilerseniz en üstüne rendelenmiş domateste koyabilirsiniz.

15 Temmuz 2010

Fırında Kabak Havuç Mücveri

Kızartmasını çok sevdiğim bir tarif ama bir süre midemi dinlendirmem gerektiğinden bu defa fırında yaptım. Aslında daha pratik, daha sağlıklı...

Gereken Malzemeler:
  • 1 su bardağı rendelenmiş kabak
  • 2 adet havuç
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (yemeklik zeytinyağ kullandım)
  • 3-4 dal taze soğan
  • kıyılmış dereotu (ben bir kase kadar kullandım)
  • 1/2 paket kabartma tozu

Yapılışı :

  • Havuçları rendeleyin. Rendelenmiş kabakları sıkıp, suyunu çıkarın.
  • Yumurtayı yağ ile çırpın.
  • Beyaz peyniri, kıyılmış dereotunu, rendelenmiş havuç ve kabakları, ince kıyılmış taze soğanı ilave edin, karıştırın.
  • Un ve kabartma tozu ilavesi ile koyu kıvamlı bir karışım elde edin.
  • Yağlanmış fırın tepsisine koyun.
  • 175 derece ısıtılmıs fırında üzeri kızarıp içi pişinceye kadar bekletin.
  • Ilınınca dilimleyerek servis yapın.




13 Temmuz 2010

Tavuk Şiş Pane

Yıllardır çektiğim mide ağrısı son bir yıl yaşadıklarıma inat sessiz, sakin beni rahat bırakmışken son bir haftadır "ben yine buralardayım " dercesine beni gece uykumdan uyandırmaya başlayınca canım hiç bir şey yemek hatta yapmak bile istemiyor. İstemiyor ama evde küçük bir çocuk varsa anne olarak önce onu, en sonrada kendinizi düşünmek zorundasınız.
Tavuk şiş panelerde Mügeciğimin Tavuk Şinitzel gibi çok sevdiği bir yemek. Onun ifadesi ile " acaip güzel". Acaip ile güzel nasıl bir arada oluyorsa...

Gereken Malzemeler:
  • 2 adet tavuk göğsü
  • Patates, havuç veya dilediğiniz sebzeler

Marine sosu için:

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • dilediğiniz baharatlar

Pane Harcı için:

  • 1 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı galeta unu
  • kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:

  • Tavuk göğsünü orta büyüklükte parçalara kesin.
  • Süt ve soya sosu ile hazırladığınız karışımın içinde 4-5 saat bekletin.
  • Havuç ve patatesin kabuklarını soyun, halka halka kesin. Ben taze patates kullandığım için üzerini iyice yıkayıp kabuklarını soymadan dilimledim.
  • Tavuk parçalarını önce una, sonra çırpılmış yumurtaya daha sonrada galeta ununa bulayarak şişe geçirin. Aralarına halka şeklinde doğranmış sebzeleride yerleştirin.
  • Yağda kızartın. Yağının süzülmesi için havlu kağıtta bekletin.
  • Yeşillikle veya salata ile servis yapın.



8 Temmuz 2010

Peynirli Sebzeli Muffin


"Paylaştığın senindir, sakladığın değil "
Sevgili Hatice'nin bloğunun baş yazısında paylaştığı bir cümle. Benim gerek öğrenciliğimde, gerekse çalışma hayatımda hep üzerinde durduğum bir söz. Nasıl sevinçler paylaşıldıkça çoğalırsa, bana göre bilgilerde paylaşıldıkça çoğalır. Yurtdışında araştırma bursu ile çalıştığım yıllarda her odanın anahtarının aynı olduğunu, kütüphane yerine yanlışlıkla kürsü başkanının odasına girdiğim zaman fark etmiştim. " Bizde olsa kimbilir bu odanın kapısına kaç kilit takılırdı?" diye düşünmeden edememiştim.

Bunların "peynirli sebzeli muffinle ne ilgisi mi " var. Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir arkadaş toplantısında ikram edilen tuzlu kekin tarifini sorunca " çok özel" deyip sanki NASA Uzay Üssünün sırrıymış gibi tarifi paylaşmak istemeyen hanımefendi aklıma geldi. Belki bir çok blog arkadaşımda benzer tarifler vardır, ama ben en yakın Sevgili Tülin ve Sevgili Birsel'in tuzlu kek tariflerini görmüştüm. Onların tariflerine bakarak, kendi ağız tadımıza göre ilaveler yaptım. Bölüm toplantısında servisi kolay olsun diye muffin kalıplarında tek kişilik pişirerek denedim.
Arkadaşlarıma paylaşımı için teşekkür ederim.

Gereken Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı (kapya) biber
  • 1/2 demet kıyılmış dereotu ve maydanoz
  • 1 yemek kaşığı ince kıyılmış fesleğen ve nane
  • 4-5 dal taze soğan
  • 1/2 çay bardağı dilimlenmiş siyah zeytin
  • 1/2 çay bardağı dilimlenmiş yeşil zeytin
  • 1 paket kabartma tozu
  • Karabiber, kırmızı biber
Yapılışı :
  • Genişçe bir kapta biberleri, taze soğanı ince ince dilimleyin. Dereotu,maydanoz, nane, fesleğen, dilimlenmiş zeytinleri, rendelenmiş peynir ilavesi ile karıştırın. Peynir tuzsuz ise tuz ilave edin. Karabiberi ve kımızı biberi de ilave edin.
  • Diğer tarafta yumurta, süt ve sıvıyağ iyice çırpın.
  • Un ve kabartma tozunu ilave edip karıştırın.
  • Koyu kıvamlı hamura peynirli, sebzeli iç malzemesini de ilave edin.
  • Muffin kalıplarının içine muffin kağıtlarını koyun.
  • Kek hamurundan bir yemek kaşığı kadar kalıplara koyun (bu ölçüden 17-18 adet çıkıyor).
  • Önceden 175 derece ısıtılmış fırında kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
  • Dilerseniz muffin kalıpları yerine baton kalıptada pişirebilirsiniz.

Reçel Dolgulu Kurabiye

Bölüm akreditasyonu için hazırladığımız raporun teslim süresi yaklaştıkça çalışma saatlerimizde neredeyse akşamın geç saatlerine kadar uzamaya başladı bu aralar.
Böyle olunca da acıkan midelerimizi yatıştırmak için sıra ile biz iki bayan arkadaş ve grubumuzdaki beylerin eşleri toplantı için her gün bir şeyler hazırlamaya karar verdik. Hafta başı sıra bendeydi. Reçel dolgulu kurabiye, peynirli sebzeli muffin ve kirazlı kolay cheesecake bu toplantı için hazırlandı...

Miraç Kandiliniz Kutlu Olsun.


Gereken Malzemeler:

  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta akı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt ( tepeleme)
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un

İçi için :

  • Reçel ( Reçel taneli olursa daha iyi oluyor. Ben mürdüm eriği ve kayısı reçeli kullandım)

Üzerine :

  • Pudra şekeri ve tarçın

Yapılışı :

  • Yumurta akı ve şekeri iyice karıştırın.
  • Üzerine sıvı yağ ve yoğurt ilave edin.
  • Un ve kabartma tozu ilavesi ile kulak memesi yumusaklığında bir hamur hazırlayın.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda açın.
  • Ortasına reçel taneleri koyup kapatın.
  • Ters çevirip yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Hafif pembeleşince fırından çıkarın.
  • Ilınınca üzerine önce pudra şekeri sonra tarçın serpin.

6 Temmuz 2010

Vişneli Limonlu İrmik Tatlısı

Yazın en sevdiğim serinletici lezzetleri, vişne ve limon. Yoğunluğu suya en yakın sıvılar olduğundan serinleticiliği de diğer meyve sularına göre bence daha hoş.

Vişneli limonlu irmik tatlısıda bu iki sevdiğim lezzetin birleşimi. Ben bardaklarda denedim isterseniz kuplarda veya ters çevirerek tabaktada sunabilirsiniz...


Gereken Malzemeler:


Limonlu kısım için;
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı limonata ( ben kendi yaptığımı kullandım , hazır satılanlardan da kullanılabilir)
  • Yarım su bardağı irmik
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta

Vişneli kısım için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı vişne suyu
  • Yarım su bardağı irmik
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı vişne püresi

Süslemek için: Vişne taneleri, limon dilimleri, taze nane yaprakları

Yapılışı:

  • Limonlu ve vişneli kısım için ayrı ayrı malzemeleri karıştırıp ocağa alın.
  • Her ikisini muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
  • Kuplara veya bardaklara yarısına gelinceye kadar limonlu muhallebiden daha sonrada vişneli muhallebiden dökün. Diğer bardaklara önce vişneli sonra limonlu kısımdan da dökebilirsiniz.
  • Ilınınca buzdolabına kaldırın.
  • Servis yaparken limon dilimleri veya vişne taneleri ile süsleyin.
  • Dilerseniz daha küçük kuplarda tabağa ters çevirerekte servis yapabilirsiniz.


5 Temmuz 2010

Zeytinyağlı Semizotu

Klasik bir anne yemeği diyemeyeceğim zeytinyağlı semizotu için. Çünkü annem semizotunu hep kıymalı pişirir. Kışın pırasayı, karnıbaharı da. Bizim evde zeytinyağlı dolma da hiç pişmezdi . Bende böyle alıştım ...
Ama kolestrol denilen çağın moda problemi ile 6 yıl önce tesadüfen karşılaşınca sebzeleri zeytinyağlı pişirir oldum. Aslında fena mı oldu ? Hiç de değil. Kolestrolümü sınırlarda da tutsam da yemekler bana daha hafif, daha sağlıklı geldi...

Gereken Malzemeler:
  • 1 demet semiz otu
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 adet kırmızı (kapya ) biber
  • 1 yemek kaşığı iri taneli bulgur (tepeleme)
  • zeytinyağ
Yapılışı:
  • Semizotunun sap kısımlarını ayırın, yapraklarını elle koparın.
  • Sap kısımlarını küçük parçalar halinde kesin.
  • Hem sap kısımlarını, hemde yaprak kısımlarını iyice yıkayın.Dilerseniz sirkeli suda bekletin.
  • Soğanı yemeklik doğrayın. Yağda hafifçe kavurun. Yemeklik doğradığınız domatesleride ilave edin. Bir kaç kez çevirin salçayı ilave edin. Salça kokusu gidinceye kadar kavurmaya devam edin.
  • Önce halka halka doğradığınız kırmızı biberleri ilave edip az yumuşayıncaya kadar kavurun. Daha sonra semizotunun sap kısımlarını ilave edin.
  • Yıkadığınız bulguruda ilave edip karıştırın. Domates yeterince su salmadıysa biraz sıcak su ilave edin.
  • Sap kısımları yumuşayınca yaprak kısımlarını ilave edin. Bir kaç kez karıştırın.
  • Yapraklar fazla diriliğini kaybetmeden ocağı kapatın.

2 Temmuz 2010

Kayısılı Bademli Kek


Yaz meyvelerinin güzelliğinden bahsetmiş dünkü yazısında Narincem bolluğundan, çeşitliliğinden. Bana ise yaz meyveleri hep çocukluğumu hatırlatır...
Bursa'dan İzmir'e kadar gelen yarma şeftaliyi, sabahın serinliğinde kesilen doğup büyüdüğüm Buca'nın üzümünü, dışını yiyip içindeki çekirdeği kuruttuğumuz, sonrada kırıp içindeki bademi yediğimiz mis kokulu kayısıları, her sabah kasalarda mahallemize getirilen İzmir'in buz gibi meşhur bardacığını...

Dün kayısılı keki yaparken bunlar geldi aklıma...


Gereken Malzemeler:
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 3,5 su bardağı un
  • 3/4 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket kabartma tozu
  • kayısı, badem

Yapılışı :

  • Yumurtayı ve şekeri krema haline gelinceye kadar çırpın.
  • Yağı ve sütü ilave edip çırpmaya devam edin.
  • Un, hindistan cevizi ve kabartma tozunu ilave edip karıştırın.
  • Katı yağ ile yağlanmış tepsiye ( borcam kare tepsi kullandım) hamuru düzgünce yayın. Hamur yoğun kıvamlı bir hamur olduğu için üzerini düzeltin.
  • İkiye bölüp çekirdeklerini çıkardığınız kayısıları iç kısımları dışa gelecek şekilde kek hamurunun üzerine yerleştirin. Kabukları soyulmuş bademleri üzerine dilediğinizce yerleştirin.
  • 175 derece önceden ısıtılmış fırında kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
  • Kek hamuru yoğun kıvamlı olduğu için üzeri kızarmaya başlayınca üzerine alu folie örterek içinin pişmesini bekleyin.
  • Ilınınca servis yapın. Dilerseniz bir kaç kaşık kayısı marmeladı da üzerine gezdirebilirsiniz.
theme design by GeCe