10 Ekim 2011

Sodalı Bayatlamayan Poğaça

Bu tarifi bir çok blogda görüp yapılacaklar listeme almıştım. Ama mayalı poğaçaların kabarmasını beklemek uzun geldiği için hep erteledim. Geçtiğimiz hafta sonu anneme giderken yapıp götürdüm.
Annem aslında mayalı tariflere karşı ihtiyatlıdır." Kalırsa bayatlar ilk günkü lezzetini kaybeder" der. Haksız da değil aslında. Ama bu tarif onun bile çok hoşuna gitti. Ertesi gün aradığımda "tarifini yazalım senden" dediğine göre geçer not aldı.
Eğer kalırsa :) ertesi gün bile yumuşacık pamuk gibi bir poğaça.



Ben tarifi Pelin'den aldım. Paylaşımı için teşekkür ederim.





Gereken Malzemeler:
1 bardak ılık süt
2/3 bardak sıvıyağ
1 su bardağı soda (maden suyu)
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya)
2,5 - 3 su bardağı un

İçi için:
Beyaz peynir ve kıyılmış maydanoz

Zeytin ezmesi
Üzerine:
1 adet yumurtanın sarısı



Yapılışı:
2 su bardağı unu büyük bir kabın içine koyun.


Şekeri, tuzu ve instant mayayı unla harmanlayın.


Ortasını havuz gibi açıp, sütü, sıvıyağı, sodayı koyun, elinizle iyice tüm malzemeyi karıştırın.


Un yeterli gelmeyecektir, yavaş yavaş un ilave edin.


Ele yapışmayan yumuşak bir kıvam elde edince un ilave etmeyi kesin ve biraz daha yoğurup üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat mayalanmaya bırakın.


Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle bastırarak yuvarlayın.




Ortasına zeytin ezmesi sürüp peynirli içi koyarak kenarları birleştirip yuvarlayın.




Birleştirdiğiniz kısımlar alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün.


Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında altları ve üzerleri kızarana kadar pişirin.

6 Ekim 2011

Brownie Cheesecake

Çok uzun zaman oldu... Bu defa gerçektende çok zaman oldu yazmayalı, sizlere uğramayalı. Bu yaz beni yordu, işler yordu desem. Herkes tatil yaparken ben çalışıyordum desem.. Gerçekten de çok yoğun bir yaz geçti. Sonbahar geldi yoğunluk biteceğine daha da arttı . Çünkü okullar açıldı, yeni bir ders yılı başladı. Ben her gün bu akşam mutlaka yazacağım tarif ekleyeceğim dedim, ama akşam elime aldığım gazetenin bile son sayfasına gelemedim yorgunluktan. Nihayet bugün şeytanın bacağını kırıp yeniden yazıyorum. Biriken tarifleri, paylaşılan güzellikleri yazacağım artık. Söz uzun süre bloğumu bensiz bırakmak yok.
Beni o kadar çok arayıp sordunuz yorum bıraktınız ki hepinize çok teşekkür ederim. Bloğumu açtığım iki yıl içinde o kadar güzel insanlarla karşılaşıp dost olmuşum ki bunu bir kez daha fark ettim.

Bugün güzel tatlı bir tarif paylaşmak istedim. Benim gibi yazı seviyor bitmesin diyorsanız soğuk yaz içeceği limonata ile ya da kış tam bana göre diyorsanız baharatlı bir kış çayı ile eşlik edeceğiniz, iki güzel tarifin birleşimi bir tarif var bugün...



Gereken Malzemeler:

Brownie kısmı için:

3 adet yumurta

2 paket 80 gr lık bitter çikolata

1 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı sıvı yağ

yarım çay kaşığı tuz

2 su bardağı un




Cheesecake kısmı için:

2 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

400 gr labne peyniri

50 gr tereyağı

1 yemek kaşığı limon suyu

1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı buğday nişastası





Hazırlanışı:


Çikolatayı benmari usülü eritin. Sıvı yağı şeker ile iyice çırpın.

Yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam edin.

Eritilmiş çikolata, tuz ve unu ekleyip karıştırın.

Karışımı yağlanmış bir kelepçeli kalıba koyup krema dolgusunu hazırlayıncaya kadar buzdolabında bekletin.

Oda sıcaklığındaki tereyağını, labne peynirini, un, nişasta ve limon suyunu çırpın.

Yumurtaları teker teker ilave ederek fazla çırpmadan karışıma yedirin.

Karışımı dolaptan çıkardığınız brownie hamurunun üzerine dökün.

170 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin.

Fırının içinde ılınıncaya kadar bekletin.

Servis yapmadan önce 5-6 saat buzdolabında bekletin.






theme design by GeCe