27 Kasım 2011

Taze Kremalı Sütlaç


Sütlü tatlılar içindeki favori tatlım sütlaç. Benim için anne klasiği... Ne zaman anneme gitsem benim çok sevdiğimi bildiği için mutlaka hazırlar. Anneme ölçülerini sorduğumda göz kararı koyduğunu söylemişti tıpkı hepinizin annesi gibi. Yediğim bir çok yerde süt ile özdeşlememiş pirinçler ya da sulu kalmış tatsız bir lezzet bana anneminki en iyisi dedirtmişti. Yazın yaptığımız Karadeniz gezisinde yediğimiz meşhur Hamsiköy sütlacından sonra bile "anneminki en güzeli " demiştim. Bir çok denememden sonra annemin göz kararı ölçülerini yakalayabildim.
Bu defa sütlacın içine dün sizinle paylaştığım taze kremayı ekledim. Daha dolgun bir sütlaç çıktığı ortaya ve prensesle çok beğendik...
Gereken Malzemeler:
1 su bardağı pirinç ( bulabilirseniz kırık pirinç)
1 lt süt
3 su bardağı su
1 su bardağı taze krema
2-2,5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi (opsiyonel)
Üzerine:
tarçın yada nar taneleri
Hazırlanışı:
Pirinci iyice yıkayıp, 3 bardak su ile iyice yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin.
Pişerken suyu azalırsa sıcak su ilave edebilirsiniz.
Yumuşayan, su ile özdeşleşen pirinçlere sütü ilave edip yaklaşık 20 dakika kadar daha pişirin.
Şekeri ve portakal kabuğu rendesini de ilave edip 5 dakika daha pişirin.
Bu sırada sütlaç koyulaşmış kıvamını bulmuş olmalı.
1 su bardağı taze kremayı da ilave edip iyice karıştırıp ocağı kapatın.
Hafif ılınınca kaselere dökün.
Üzerine dilerseniz tarçın ya da nar taneleri serperek servis yapın.

26 Kasım 2011

Taze Krema (Creme Fraiche)

Uzun süredir denemek istediğim tariflerden biri. Kutularda satın aldığımız kremadan daha yoğun, kattığınız çorba, sütlaç gibi tatlarda nefis bir görüntü ve tat veren bir lezzet taze krema.Tam tanımlayacak olursak içindeki taze bakteriler ve enzimler nedeniyle kattığınız lezzetlere saten gibi pürüzsüz bir kıvam veriyor. Ayrıca içindeki yüksek yağ oranı nedeni ile çocuklar için besleyici. Temiz bir tülbentin içinde bir gece suyunun süzülmesi için beklettikten sonra krem peynir olarakta kullanabilirsiniz.
Gereken Malzemeler:
200 ml. krema
50 ml. kefir (Eker kefir kullandım)
Hazırlanışı:
Temiz bir kavanozun içine kremayı ve kefiri koyun.
Kaşıkla iyice karıştırıp, kavanozun ağzını kapatın.Kavanozu temiz bir mutfak havlusuna sarın.
Karışımı oda sıcaklığında (sıcaklık yaklaşık 21 ila 27 C derece arasında olmalı) 24 saat bekletin.
Bu sürenin sonunda krema koyulaşacak ve yoğun bir kıvam alacaktır.
Taze kremayı buzdolabında 2 hafta kadar bekletebilirsiniz.

20 Kasım 2011

Fırında Yumurta

Kızıma hamileliğimde cinsiyeti belli olduğu zaman doktorum "kız çocuğu olan anneler şanslı anneler " demişti hiç unutmuyor. Sağlıklı bir çocuğa sahip olmak, hayatınızdaki en büyük değer eminim bu tüm anneler için böyle.
Kızım büyüdükçe bu sözün anlamını, onun benim yaşamıma kattığı değeri daha çok anlıyorum. Benimle paylaşımları artıkça, konuşacaklarımızın paydası büyüdükçe nasıl keyif alıyorum bilemezsiniz. Bana cıvıl cıvıl, hilesiz baktıkça, " seni seviyorum " dediğinde bunun sözde değil özde olduğunu bilince ne kadar mutlu olduğumu gerçek anne olanlar bilirler eminim.
Fırında yumurtayı da ikimizin birlikte olduğu, saatlerce oturup onun okul sohbetlerini keyifle dinlediğim bir pazar sabahı hazırlamıştım. Umarım hayat onlara en güzel şeyleri gösterir , iyi ve doğru insanlarla karşılaştırır.


Gereken Malzemeler:
(Tüm malzemeler kişi sayısı kadar alınacak)
Yumurta
Orta boy domates
Kırmızı , yeşil biber
Taze soğan
Tulum veya kaşar peyniri
Sufle kabını yağlamak için tereyağı
Hazırlanışı :
Sufle kabının dibini küçük bir parça tereyağı ile yağlayın.
Domatesi küp küp doğrayıp kabın altına yerleştirin.

Aralarına yine küp küp doğranmış peynirleri serpin.


Biberleri ve soğanı halka halka dilimleyip domateslerin üzerine koyun.


En üste taze, sarısı dağılmayan yumurtayı kırın.


İçinde sıcak su bulunan bir tepsiye sufle kaplarını yerleştirin.(Kaynar su sufle kaplarının içine girmemeli).


200 derece önceden ısıttığınız fırının üst rafına tepsiyi yerleştirin.


Yaklaşık 7-8 dakika sonra yumurta katı kıvamda pişecektir.


Dilerseniz üzerine karabiber, kırmızı biber gibi baharatlarda ilave edebilirsiniz.


13 Kasım 2011

Vişneli ve Bademli Polenta Kek

Bayram tatilini anne yanında geçirip, elimiz sıcak sudan soğuk suya sokulmayınca bayram sonrası evde yemek yapmak çok zor geldi. Ne pişirsem kaygım hiç olmadığı halde kalabalıkla yemek yemenin keyfinden sonra evde canımız hiç bir şey istemedi. Basit aperatif şeylerle hafta sonunu bulduk. Tembellik bugüne kadar sürdü. Bugün üzerimizdeki ataleti atıp herşeye sil baştan başlama günü, tabii bloğa da bir şeyler ekleme zamanı...
Bayram öncesi yaptığım dokusu, tadı ve vişne bademin uyumu ile nefis yumuşacık bir kek polenta kek...



Tarif Martha Day'in "Dünyanın En Güzel Tatlıları" kitabından uyarlanmıştır.



Gereken Malzemeler:

4 adet orta boy yumurta

1/3 su bardağı mısır unu

1 su bardağı dövülmüş badem

2 paket bitter çikolata ( 2x80 gr)

3/4 su bardağı esmer şeker

4 yemek kaşığı un

Yarım su bardağı kaynar su

Yarım su bardağı çekirdeksiz vişne tanesi

Üzerine serpmek için pudra şekeri


Hazırlanışı:

Isıya dayanıklı bir kaseye mısır ununu koyun. Kaynar suyu mısır ununun üzerine dökerekiyice karıştırın. Kasenin ağzını kapatıp mısır unu nemlenene kadar bekleyin.

Derin bir kasede yumurta sarılarını ve esmer şekeri rengi beyazlaşıp yoğunlaşıncaya kadar çırpın.

Çikolatayı benmari usulu eritin.

Yumurta sarılarının içine mısır ununu, unu, erimiş çikolatayı, bademleri ekleyin.

Yumurta aklarını başka bir kasede katılaşıp ters çevrildiğinde dökülmeyecek kıvama gelinceye kadar çırpın.

Kek karışımına ilave edip kaşıkla karıştırın.

En son vişne tanelerini de ekledikten sonra 22 cm çapındaki yağlanmış kek kalıbına dökün.

Önceden 180 derece ısıtılmış fırında kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpip dilimleyerek servis yapın.



5 Kasım 2011

Badempare ve Mutlu Bayramlar




Mutlu, huzurlu ve sağlıklı bayramlar diliyorum.

Gereken Malzemeler:
125 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
1 su bardağı ince çekilmiş kabuksuz badem
1,5 yemek kaşığı irmik (tepeleme)
3 yemek kaşığı pudra şekeri (tepeleme)
1/2 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un


Üzeri için:
Kabukları soyulmuş iç badem
Şerbeti için:
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 dilim limon


Hazırlanışı :

Yumurtanın birinin sarısını ayırın. Diğer yumurtayı da ilave ederek yumuşamış tereyağı, un, şeker, irmik, toz badem ve kabartma tozu ilaves, ile kulak memesi kıvamında hamur yapın.
Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopararak yuvarlak şekil verin.
Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.
Tüm hamur bu şekilde bitince üzerine yumurta sarısı sürüp ortalarına birer bütün kabuksuz badem yerleştirin.
170 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
Şerbeti için su ve şekeri kaynatın. Kaynayan şerbete bir dilim limonun suyunu ilave edip ocağı kapatın.
Fırından çıkan bademparenin ilk sıcaklığı çıkınca sıcak şerbeti dökün.
Şerbeti çekince- mümkünse bir gün sonra- servis yapın.

3 Kasım 2011

Antep Fıstıklı Muska Baklava



Yeniden Merhaba... Bu aralar bir yazıp, bir kayboluyorum maalesef...Yoğunluk hiç bitmeyince bloğumu çok ihmal ettim. İşlerinde hiç biteceği yok, Allah bitirmesin sağlığımız, keyfimiz yerinde olsunda iş olsun diyelim ve tatlı tarifimize geçelim...
Gereken Malzemeler:
30 adet baklava yufkası
250 gr tereyağı
2 su bardağı iri kıyılmış antep fıstığı

Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
yarım limonun suyu



Hazırlanışı:

Tatlının şerbeti için 3 su bardağı suyun içine 3 su bardağı şekeri koyup kaynatın. Kaynamaya başlayınca yarım limonun suyunu da ilave edip 1-2 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
Baklava yufkasının birini düz bir zemine serin. Erimiş ılınmış tereyağını bir fırça yardımı ile baklava yufkasının tüm yüzeyine sürün .
İkinci yufkayı yağlanmış ilk yufkanın üzerine yayın.Yine tereyağı sürün .
Üçüncü yufkaya da aynı işlemi uyguladıktan sonra 3 kat olan yufkayı boyuna yaklaşık 3 parmak kalınlığında şeritler halinde kesin.
Şeritlerin üzerine boyunca antep fıstığı serpin ve ucundan başlayarak üçgen şekilde muska gibi sarıp kapatın.
Tüm yufkalar bitinceye kadar aynı işlemi uygulayın. Muska baklavaların üzerine kalan tereyağından hafifçe sürün.
170 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı çıkıp ılınınca ılık şerbeti üzerine gezdirin.
Şerbeti çekince üzerine ince kıyılmış antep fıstığı serperek servis yapın.
Antep fıstığı yerine cevizde kullanabilirsiniz.
 
theme design by GeCe