2 Eylül 2012

Torpil (Külah Pasta)



İzmir'de hangi pastaneye gitseniz tezgahın üzerinde karşılaşabileceğiniz bir pasta, torpil ya da diğer adıyla külah pasta. Biraz zahmetli olmasına rağmen dışı çıtır milföy, içi yumuşak krema ile nefis bir lezzet...
Külahları hazırlamak için kalıpları buradan   temin ettim  . Eğer kalıbınız yoksa dondurma külahlarının üzerine yağlı kağıt sararakta yapabilirsiniz. İçine koyacağınız krema ne çok sulu ne de çok yoğun kıvamlı bir muhallebi olmalı. Bu tarifteki muhallebiyi kullanarak milföylü pasta da yapabilirsiniz...



Gereken Malzemeler:

6-7 adet kare milföy
 
Kreması için :
2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un (tepeleme)
4 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilyalı creme ole
1,5 su bardağı soğuk süt
 
Üzerine:
Pudra şekeri
File antep fıstık


Hazırlanışı :
 
Milföy hamurlarını derin dondurucudan çıkarıp  yumuşaması için bekletin.
Bu arada kalıpların üzerini yağlı kağıt ile kaplayın. Kalıpların uç kısımlarında yağlı kağıdı biraz fazla bırakın ( bu kısımlar piştikten sonra milföy külahların kalıptan kolay çıkması için kullanılacak ).
Yumuşayan hamurları merdane ile uzunlamasına çok ince olmayacak şekilde açın.
Hamurları 1,5 cm genişliğinde kesin.
Şeritler halinde kestiğiniz hamuru yağlı kağıt kaplanmış kalıpların küçük çaplı ucundan başlayarak helezon şeklinde sarın.
İlk sarımdan sonra ikinci sarımda milföy hamuru diğerinin yaklaşık yarım santimetre üzerine gelmeli. Bu şekilde sardığınızda piştikten sonra külahlar açılmıyor ve kremada içinden çıkmıyor (Alttaki resim kolajına bakınız).
Şeritler bittikçe diğer şeridi bir öncekinin bitiş kısmına iyice bastırarak sarmaya devam edin. Kalıbın uç kısmına kadar hamuru sarın.
Bütün külahlar bitinceye kadar bu işleme devam edin.

 
Fırını 175 dereceye getirin. İlk 5 dakika milföy kulahlarının her tarafının eşit kabarması için fırın tepsisine dik olarak yerleştirin, uç kısımları hafif pembeleşip kabarmaya başlayınca tepsi de yatay konuma getirin.
Milföy külahlar pişince soğuması için bekletin. Soğuyan hamurların içindeki yağlı kağıda sarılı kalıpları kağıdı ucundan hızlıca çekerek çıkarın.
Külahların içine konulacak krema için 2 su bardağı sütü, un  ve şeker ilavesi ile muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Soğuması için bir kenara alın.Üzerinin kabuk bağlamaması için ara ara karıştırın.
1 paket vanilyalı creme oleyi 1,5 su bardağı soğuk süt ile çırpın. Yoğun kıvamlı kremayı soğuyan muhallebiye karıştırın ve mikserle çırpın.
Muhallebiyi sıkma aparatı ile yada bir çay kaşığı yardımı ile milföy külahların içine en uç kısma gelinceye kadar doldurun.
Uç kısımlarını file antep fıstığına batırın. Üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
 
 

 
 

11 yorum:

Seyyah Gül dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK MUHTEŞEM GÖZÜKÜYOR

mutfaktaki rüya - Arzu- dedi ki...

nefis görünüyorlar canım,ellerine sağlık...sevgiler...

Limon çiçekleri dedi ki...

Külahları kağıttan kendim yapmıştım ve o kadar zorlanmıştımki çıkarırken..bitince çok güzel oluyor ama..

NzlGl dedi ki...

Mineciğim
eline sağlık not aldım inşallah deneyeceğim, sevgilerimle

PAPATYA PRENSES dedi ki...

çok canım çekti :) evde tatlı olmasa yapardımm...

ellerine sağlık ablacım.

hanife dedi ki...

eline sağlık sunumda çok şık olmuş mutlu bir hafta dilerim.

Derya Sezgin dedi ki...

İşte budur ellerine sağlık canım olsa
hepsini yerdim tatlı krizindeyim:)))
Öpüyorum sizi...

Özlemaki dedi ki...

çok estetik!

Tümay Öztürk dedi ki...

Oyy oyy oyyyy nefis!!!! Ellerine sağlık canım:) Afiyet bal şeker olsun:)

yersofrasi.org dedi ki...

Bir İzmirli olarak İstanbul'da en çok özlediğim şeylerden biri de torpil. Gerçi ben de evde yapıyorum arada ama canım istediğinde hemen bir pastaneden alıp çabucak yemek hiç fena olmazdı. Ben de yeniden en kısa zamanda yapıp bu lezzetle hasret gidereyim bari:) Ellerinize sağlık.

Dilek Toksoy dedi ki...

Favorim işte bu pasta..İzmir'in meşhur pastası..elinize sağlık

theme design by GeCe