28 Nisan 2012

İçli Köfte Poğaçası



Blogları gezdiğinizde tatlı tarifleri o kadar çok ki. Bisküviler, kekler, pastalar, kurabiyeler, bunların değişik tarifleri. Tuzlu tarifler daha az sanki ya da ben tatlıyı daha çok sevdiğim için hep bu tarifleri not alıyorum ve yapıyorum. 
İçli köfte poğaçasını Pelin'de gördüğüm zaman iyi bir alternatif demiştim. İç malzemelerini de görünce tam seveceğim bir tuzlu tarifi diye not almıştım. Tarifte yanılmadım, herkesin severek yediği bir poğaça oldu...

Gereken Malzemeler:

Hamuru için :
125 gr tereyağı
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz

İçi için:
1 su bardağı yağsız kıyma
2 çorba kaşığı tereyağı
2 orta boy soğan
1 çay bardağı ince bulgur
tuz, karabiber,pulbiber
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
1 çay bardağı dövülmüş ceviz

Üzerine :
1 su bardağı galeta unu

Hazırlanışı :

İnce bulgurun üzerine sıcak su gezdirin ve üzerini kapatıp suyu çekip şişmesi için bekletin.
Yemeklik doğranmış soğanları tavaya alarak sıvı yağda yumuşayana kadar pişirin. Kıymayı ilave edin ve suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Tuzunu, karabiberini ve pulbiberini de koyup karıştırın.
Ocaktan alıp şişen bulguru, cevizi ve maydanozu ilave edip karıştırın ve soğutun.
Hamuru hazırlamak için oda sıcaklığındaki tereyağını, sıvıyağı, yoğurdu ve  tuzu karıştırma kabının içinde elinizle iyice karıştırın.
Yavaş yavaş unu ilave edin ve kabartma tozunu da ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru 10 dakika dinlendirin.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak yumurta şekli verin.
İşaret parmağınızla içini oyarak kenarlarını inceltin. İç malzeyi içine doldurun ve açık kenarını da birleştirerek içli köfte şekli verin.
Her tarafını galeta ununa bulayarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında altın sarısı rengini alıncaya kadar pişirin.

22 Nisan 2012

Kuru Meyveli Biscotti


İtalyan mutfağının güzel bir tarifi biscotti. Hafif kıtır ama peksimetten daha yumuşak dokusu ile farklı bir tarif ...
İçine dilediğiniz meyveleri ekleyip çıkarabilirsiniz. Eğer seviyorsanız çayın veya sütün içine batırıp yiyebilirsiniz...

Gereken Malzemeler:
3 adet yumurta 
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı kuru meyve parçaları ( ceviz, antep fıstığı, kuru üzüm, likapa ve kuru  kayısı kullandım)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 - 3 su bardağı un



Hazırlanışı :
Şeker, vanilya, sıvı yağ ve yumurtaları derin bir kapta mikserle karıştırın.
Önce 2 su bardağı unu ve kabartma tozunu ekleyerek gerekirse un ilavesi ile yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Kuru meyve parçalarını da ekleyerek hamuru iki parçaya ayırın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
Hamurlardan her birini tepsinin boyuna göre silindir şeklinde yuvarlayın.
Ruloların üstünü  elinizle hafifçe bastırarak düzleştirin.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Fırın tepsisinden alın, soğuması için bekletin.
Soğuyan parçaları keskin bir bıçakla 1 cm lik dilimler halinde kesip yeniden fırın tepsisine yerleştirin.
Tekrar sıcak fırına verip 7-8 dakika çok kızarmadan pişirin.
Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
İki kez piştiği için kapalı bir kapta uzun süre dayanabilir.
Önemli Not:
İlk pişirmeden sonra mutlaka soğumasını bekleyin, keserken de çok keskin bıçak kullanın aksi halde çok kolay dağılıp şekli bozulabilir.

15 Nisan 2012

Salepli Muhallebi


Soğuk kış günlerinin  en sevdiğim içeceği salep. Üzerine bol tarçın, yanına minik fındıklı kurabiye ya da bir kaç kuru üzüm...

Kış için sanki kıtlık varmış gibi bol miktarda salep almıştım. Bu kış daha önce yazdığım nedenlerden çok yorucu ve keyifsiz geçince akşamları  hazırlama fırsatım olmadı.

Ben de bu salepleri Tümaycığımın tarifi ile muhallebi de değerlendirdim. Salep kokulu mis gibi muhallebiler  bizim evin favori lezzeti oldu...



Gereken Malzemeler :
3 su bardağı soğuk süt
3 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı tepeleme nişasta (buğday ya da patates olur)
1 su bardağı toz şeker
1 adet orta boy yumurta
2 tatlı kaşığı tepeleme toz salep

Üzerine:
Tarçın, fıstık veya dondurma

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri bir tencereye koyup tel çırpıcı ile iyice karıştırın.

Orta ateşte ocağa koyun ve koyulaşana kadar pişirin.

Muhallebi kıvamına gelince kaselere paylaştırın.

Üzerine toz tarçın serperek servis yapın.Ben dondurma ile servis yaptım.
 


8 Nisan 2012

Paskalya Çöreği-Üzümlü ve Bademli-



İzmirli olanlar bilirler. İzmir'in birçok semtinde Levanten ve Rum ailelerinin oturduğu semtler var. Bugün bir çoğu oturulmaz halde olsa bile bazılarında hala yaşayanlar var ve hala da geleneklerini sürdürmeye çalışıyorlar.
Çocukluğumun geçtiği Buca'da da anneanneme komşu Levanten bir aile vardı hatırlıyorum. Duvarları yüksek, büyük iki katlı bahçeli ev, pencerelerinde çok güzel motifli demir parmaklıklar ve koyu yeşil boyalı ahşap panjurlar. Bizlere o kadar değişik gelirdi ki... Bu ailenin bir de yardımcıları vardı ki onu sıkça mahalle fırınına büyük tepsiler içinde değişik mis gibi kokan kurabiyeler götürürken görürdük.
Paskalya çöreklerini de bu tepsilerde gördüğümü hatırlıyorum. Saç örgüsü, kocaman mis kokulu ekmeklerdi bizim için. Paskalya çöreklerini hazırlarken de bu eski günler aklıma geldi...

Gereken Malzemeler:
125 gr tereyağı (eritilmiş )
2 adet yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket instant maya
1 su bardağı ılık süt
2 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
4-4,5 su bardağı un
1 su bardağı kuru üzüm ve file badem karışımı (isteğe bağlı)

Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı pekmez
1 çay kaşığı sıvıyağ
file badem

Hazırlanışı:
Unun 4 bardak kadarını genişçe bir kaba koyup ortasını havuz gibi açın.
Mayayı unun ortasına boşaltıp ılık süt ve 1 tatlı kaşığı toz şeker  ile eritip üzerini unu yan taraflardan toplayarak kapatın.
5-6 dakika sonra unun üst kısmı çatlayınca orta kısmını tekrar açıp , tereyağı, yumurta,mahlep , pudra ve toz şeker ile tuz ilavesi ile yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur tutun. Bu arada un ilavesi gerekebilir.
Hamurun üzerini örterek mayalanması için 1 saat bekletin.
Mayalanan hamurun içine üzüm ve badem karışımını ilave edip yoğurun.
Hamurdan altı eşit büyüklükte bezeler ayırın.
Tüm bezeleri ince uzun rulolar şeklinde açın.
3 ruloyu örgü şeklinde birleştirip uç kısımlarını kapatın.
Bu şekilde 2 adet örgü çöreğiniz olacak.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine çörekleri yerleştirin.
Yumurta sarısını pekmez ve yağ ile çırpın.
Çöreklerin üzerine yumurtayı sürüp file badem serpin.
120 derece önceden ısıtılmış fırını 175 dereceye ayarlayarak üzeri kızarıp kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Ilıkken dilimleyip servis yapın.


7 Nisan 2012

Fırında Yoğurtlu Sebze

Bu aralar bloglarda değişik, sebzeli tarifler görüyorum.Çoğunluğu da çocuklara sebzeyi sevdirmek , yedirmek için yapılmış harika tarifler...

Evde yemek seçmek gibi bir problem yaşamasamda böyle değişik sunumları, tarifleri çok seviyorum. Hem damağınız hem de gözünüz şenleniyor...

Bu tarifte dilediğiniz mevsim sebzelerini gönlünüzce kullanabilirsiniz. Hatta arasına haşlanmış makarna ilave edipte fırınlayabilirsiniz. Ben brokoli, havuç, pazı ve patates kullandım...

Gereken Malzemeler:
3 adet haşlanmış patates
3 adet havuç
1 kase ince doğranmış pazı
1 kase haşlanmış brokoli
1,5 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1, 5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber dilediğiniz baharatlar

Hazırlanışı:
Havuçları temizleyip ince dilimleyin,tuzlu kaynar suda diri kıvamda haşlayın.
Pazı yapraklarını iyice yıkayıp sirkeli suda bekletin. Suyunu süzüp ince ince doğrayın.
Isıya dayanıklı bir fırın kabını yağlayıp patatesin yarısını ince dilimler halinde yerleştirin.
Üzerine sırasıyla pazı, havuç ve brokoliyi koyup en üste kalan patatesleri dilimleyerek yerleştirin.
Tuz, karabiber ve baharatlarla tatlandırın.
Yoğurdu ve yumurtayı bir kapta çırpın. Karışımı sebzelerin üzerine döküp rendelenmiş kaşar peynirini serpin.
Önceden 170 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

2 Nisan 2012

Yumurtalı Arapsaçı Kavurması


Uzun bir süre olmuş Girit Mutfağından tarif eklemeyeli, Şevket-i Bostan tarifinden sonra tarif vermemişim fark ettim. Oysa her hafta mutlaka Girit Mutfağından bir ot veya bir yemek pişiriyorum. Çorba gibi bizim mutfağında olmazsa olması bu yemekler. İş resimlemeye gelince biraz tembellik yapıyorum galiba. Biraz yorgunluktan birazda kış aylarında akşam saatinde fotoğraf geçmek için yeterli ışık yakalayamamaktan...

Arapsaçı da Giritlilerin çok severek pişirdiği bir yemek. Ben rahmetli kayınvalidemden kuzu eti ile pişirilen bir tarifini yemiştim. Aslında Girit Mutfağının tariflerine bakarsanız görebilirsiniz bir çok ot ve sebze kuzu eti ile pişiriliyor. Şevket-i Bostan, arapsaçı, enginar bunlardan sadece bir kaçı...
Yabani rezene de denilen bu otun rezeneden farkı rezenenin kök kısımlarının etli arapsaçının ise çok ince olması. Görünüşü birazda dereotunun çok büyümüş haline benziyor.

Pişirmeden önce arasına yerleşen yabani otları ayırmanız biraz zaman alıyor ama hangi iş zahmetsiz ki... Ayıkladığınız arapsaçını yayvan bir tencerede pişirmeniz hem kolayca kavurmanız hem de her tarafının eşit pişmesi için önemli. Kayınvalidemden öğrendiğim bir yöntemde üzerine yemeklik doğradığınız soğanı eklediğinizde pişirmeden önce az biraz arapsaçı ile birlikte ovalayabilirseniz çok daha kolay pişiyor.

Gereken Malzemeler:
1/2 kg Arapsaçı
1 adet (büyük boy) kuru soğan
2 adey (orta boy) yumurta
zeytinyağı, tuz

Yapılışı :
Arapsaçının kök kısımlarını kesip atın, aralarında varsa yabani otları ayıklayın.
Yıkayıp yarım saat kadar sirkeli suda bekletin.
Sirkeli sudan çıkarıp suyunu süzün.
Büyük olan kısımlarını elinizle küçük parçalara ayırarak yayvan bir tencereye yerleştirin.
Üzerine yemeklik doğradığınız soğanları da ilave ederek bir kaç kez arapsaçını soğanlarla birlikte ovun.
Zeytinyağını da ilave ederek önce harlı sonrada düşük ateşte kavurun.
Kendi suyunu çekerse sıcak su ilave edebilirsiniz.
Otlar yumuşayıp soğanlar şeffaflaşınca başka bir kapta çırptığınız yumurtaları ilave ederek iyice karıştırın, yumurtalar pişince tuzunu ilave edip ocağı kapatın.
Ilık veya sıcak servis yapın. 
theme design by GeCe