30 Temmuz 2013

Fındıklı Hindistancevizli Muhallebi


Çok yoğun geçen koşuşturmalı bir günden yeni fırsat oldu tarif eklemeye... İftara hafif bir tatlı tarifi olsun dedim. Sosunda frambuaz kullandım, siz dilerseniz mevsim meyvelerinden şeftali, erik veya kayısı ile de deneyebilirsiniz...

Beni Facebook'ta takip etmek isterseniz buraya tıkladıktan sonra açılan sayfayı beğenmeniz yeterli...

Gereken Malzemeler:
1 litre süt
10 yemek  kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı pirinç unu (tepeleme)
4 yemek kaşığı ince çekilmiş fındık içi
4 yemek kaşığı hindistancevizi
 
Sosu için:
1 su bardağı frambuaz
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
Süslemek için:
Frambuaz , nane yaprakları veya dilediğiniz mevsim meyveleri
 

Hazırlanışı :
Muhallebi için tüm malzemeleri bir tencerede karıştırın.
Ocakta muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Muhallebiyi kapların 2/3 üne kadar doldurun.
Frambuaz sosu için nişastayı bir miktar su ile ezin, blenderdan geçirdiniz frambuazları da ekleyip süt ve şeker ilavesi ile yoğun bir kıvam alıncaya kadar pişirin.
Muhallebinin üzerine ilave edin, meyve ile süsleyerek servis yapın.
 

27 Temmuz 2013

Ar-Yıldız ile Ramazanda El Ele Destek Projesi



Bloğumun değerli takipçileri ve sevgili arkadaşlarım,
 
Ar-Yıldız Firmasının başlattığı Ramazanda El Ele sosyal sorumluluk projesinde Ege Bölgesi Temsilcisi olarak seçildim.
 
Bu anlamlı projede görev alan tüm arkadaşlarım gibi bende tanıdığım yardıma muhtaç, sosyal güvencesi olmayan, evladının birini iş kazasında kaybetmiş ve bulabilirse eğer gündelik işlerle  ailesine geçindirmeye çalışan bir bayanı seçtim.
 
Yıllardır kendisini tanıdığım ve ihtiyacının çok fazla olduğunu bildiğim için bu projedeki yardımların çok doğru bir yere gideceğini inanıyorum.
 
Yardımlaşmanın, ihtiyacı olan birilerine umut verebilmenin, mutlu etmenin anlamına inanıyorsanız hepinizden yardımlarınızı bekliyoruz. 
 
Yardımlarınız için  miskokululezzetler@gmail.com mail adresimden veya facebook hesabımdan mesaj yazarak gerekli bilgileri alabilirsiniz.
 

 

24 Temmuz 2013

Kadınbudu Köfte


Kimilerine göre ismi hoş olmayan, kimilerine  yapımı zahmetli olduğu için  zor gelen, bana ise üniversite yıllarımı hatırlatan bir Osmanlı Mutfağı klasiği kadınbudu köfte...
Yapımı zahmetlide olsa ister sıcak ister soğuk çok severek yediğim; iftar sofralarına, yemek masalarına yakışacak bir tarif...
Beni Facebook'ta takip etmek isterseniz buraya tıkladıktan sonra açılan sayfayı beğenmeniz yeterli...
Gereken Malzemeler:
500 gram  az yağlı  kıyma
1 adet soğan  (orta boy)
Yarım su  bardağı pirinç (veya arta kalan pilav)
7-8 dal maydanoz
1 adet yumurta
Tuz, karabiber, kimyon

Kızartmak için:
Sıvı yağ
 
Üzerini bulamak için:
1 adet yumurta  (iyice çırpılmış)
Un
 

Hazırlanışı :
Yarım su bardağı  pirinci 1,5  su  bardağı suda haşlayın.
Kıymanın yarısını tencerede suyunu çekinceye kadar kavurun.
2-3 kaşık sıvı yağı  ve ufak doğranmış soğanları  kıymanın üzerine ekleyerek kavurun. 
Soğanlar pembeleştikten sonra ocak kapatın.
Pirinçleri, ince doğranmış maydanoz, kalan çiğ kıyma, tuz, karabiber ve 1 adet yumurtayı ekleyerek iyice yoğurun.
Köfte hamurunu  30 dakika  dolapta dinlendirin.
Avuç içi büyüklüğünde oval köfteler hazırlayın. 
Köfteleri önce una sonra çırpılmış yumurtaya batırarak kızgın yağda her iki tarafını da kızartın.
Sıcak servis  yapılır.
 

23 Temmuz 2013

Midye (Pileli) Börek

 

Kısa bir tatilden sonra yeniden merhaba... Bu aralar bloglarda çok sıkça rastladığımız şekli güzel tadı nefis bir börek tarifi midye börek yada diğer adıyla pileli börek... 
 
Beni Facebook'ta takip etmek isterseniz buraya tıkladıktan sonra açılan sayfayı beğenmeniz yeterli...
 
Gereken Malzemeler :
3 adet yufka
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
Yarım su bardağı su
 
İç Malzemesi :
Az tuzlu lor veya rendelenmiş beyaz peynir
kıyılmış dereotu ve maydanoz
  
 
Hazırlanışı :
Yufkaların üzerine sürmek için eritilmiş tereyağını ve suyu geniş bir kasede iyice karıştırıp çırpın.
Yufkaların her birini dört eşit üçgen parçaya kesin.
Yağlı su karışımını yufkaların üzerine sürün.
Üçgen yufka parçasının sivri olan kısmını karşıdaki yuvarlak ucuna büzerek toplayın.
Orta kısmından her iki ucunu aşağıya doğru kıvırın .
Alt kısımdaki geniş alana hazırladığınız iç harcını koyun, kenarlarını hafifçe içe doğru katlayın.
Aşağıdan başlayarak rulo şeklinde sarın.
Ruloyu ters çevirerek pileli kısmı üst kısma gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerine yağlı karışımdan sürerek 180 derece önceden ısıtılmış fırında börekler kızarıncaya kadar pişirin.
 



12 Temmuz 2013

Laz Böreği


Üç yıl önce gittiğim Karadeniz Gezisinde yemiştim Laz Böreğini. Yemekte  son parça bana kalınca az bile olsa nefis  tadı çok hoşuma gitmişti...
Tarifin aslında yufka elde incecik açılıyor. Kendimi o konuda çok becerikli görmediğimden  baklava yufkası ile denedim. Yediğim tatlıda  aralarında ceviz yoktu,  kendim ilave ettim. Arzuya göre file antep fıstığı ile de çok güzel olacağını düşünüyorum. Bu tarife benzer Lorlu Tatlı Börek tarifime buradan ulaşabilirsiniz.

Beni Facebook'ta takip etmek isterseniz buraya tıkladıktan sonra açılan sayfayı beğenmeniz yeterli...

Gereken Malzemeler :
14 adet baklava yufkası
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı

Muhallebisi için :
1 litre süt
2 adet yumurta sarısı
5 yemek kaşığı toz şeker
5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta (buğday nişastası)
1 paket vanilya
1 su bardağı ince dövülmüş ceviz

Üzerini süslemek için:
Dövülmüş ceviz

Şerbeti için:
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu

 
Hazırlanışı :
 
Tatlının şerbeti için su ve şekeri bir tencerede kaynatın kaynamaya başlayınca limon suyunu da ilave edip 2-3 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın soğuması için bir kenarda bekletin.
Başka bir tencerede sütü, nişastayı ve unu  karıştırın.
Yumurta sarılarını da ilave ederek  pürüzsüz hala gelene kadar karıştırın.
Şekerini de ekledikten sonra muhallebi kıvamında pişirin , vanilyayı da ilave edip soğuması için ocaktan alın .
Muhallebinin soğurken üzeri kabuk bağlamaması için  arada bir karıştırın.
Yağladığınız baklavalık yufka boyutundaki tepsiye ilk yufkayı koyup üzerine eritilmiş tereyağı sürün.
Bu şekilde 7 yufkayı üst üste yerleştirdikten sonra 1 su bardağı dövülmüş cevizin yarısını yufkaların üzerine serpip soğumuş muhallebiyi yufkaların üzerine yayın.
Kalan yarım su bardağı cevizi de muhallebinin en üstüne serpin.
Kalan yufkaları da aynı şekilde aralarına tereyağı sürerek teker teker yerleştirin ve en üste de kalan yağı sürün.
Dilimledikten sonra 200 derecede fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 45 dk kadar pişirin.
Pişen tatlıyı fırından alıp soğuyan şerbeti üzerine gezdirin. Soğuyunca üzerine ceviz veya antep fıstığı serperek servis yapın.
 
 


11 Temmuz 2013

Bisküvili Yaz Tatlısı


 
Hemen hemen herkesin mutlaka bir bisküvili tatlı tarifi vardır. Bu tatlıların en güzel yanı da hem pratik hem de hafif olmaları.   Sıcak günlere rastlayan bu ramazan ayında iftar sofralarından sonra demli bir çay yanına ya da dondurma ile servis edilebilecek hafif bir tatlı...
 
Üzerindeki meyve sulu kat için  sarı meyveler (kayısı, şeftali) veya ev yapımı limonata ile de hazırlayabilirsiniz...
 
Beni Facebook'ta takip etmek isterseniz buraya tıkladıktan sonra açılan sayfayı beğenmeniz yeterli...
 
Gereken Malzemeler :
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya
1 paket kakaolu petit beurre bisküvi
 
Üzeri için:
3 su bardağı meyve suyu ( kırmızı meyveli meyve suyu kullandım)
3 çorba kaşığı mısır nişastası
3 çorba kaşığı toz şeker
 
Süslemek için :
İnce kıyılmış ceviz
 
 
 
Hazırlanışı :
Süt ve toz şekeri bir tencereye alıp, şeker eriyene kadar karıştırın.
Tereyağını ve unu ekleyin.
İyice karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Vanilyayı ilave edip karıştırın.
Su ile ıslattığınız bir tepsiye ( 25x30 cm ) muhallebiyi boşaltın.
Üzerine kakaolu bisküvileri dizin.
Diğer tarafta  meyve suyunu, mısır nişastasını  ve toz şekeri bir tencereye alın.
Kısık ateşte koyu bir kıvam alıncaya kadar pişirin.
Ocaktan alıp bisküvilerin üzerine yayın .
Buzdolabında 2-3 saat bekletin.
Dilimleyip ceviz serperek servis yapın.
 


9 Temmuz 2013

Baharatlı Tavuk Köftesi


Ramazanın bu ilk gününde hem pratik hem de lezzetli bir köfte tarifi vermek istedim. Ana yemek olarak sunacağınız gibi, hamburger ekmeği içinde  çocuklarınıza keyifli bir menü olarak ta verebilirsiniz.
 
Herkesin Ramazanın mübarek olsun, tuttuğu oruç ve dualar kabul olsun.

Beni Facebook'ta takip etmek isterseniz buraya tıkladıktan sonra açılan sayfayı beğenmeniz yeterli...

Gereken Malzemeler :
2 adet tavuk göğüs eti
2 dilim bayat ekmek
2 yemek kaşığı galeta unu
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 dal taze soğan
tuz, karabiber, kimyon, köri
Kıyılmış maydanoz ve dereotu
Kızartmak için:
Sıvı yağ

 
 
Hazırlanışı :
Tavuk etlerini kıyma makinasında veya blendırda çekerek kıyma haline getirin.
Üzerine yumurtayı, rendelenmiş soğanı, ekmek dilimlerini galeta ununu , baharatları ve diğer malzemeleri ilave ederek yoğurun.
Köfte hamurundan parçalar kopararak dilediğiniz şekli verin.
Kızgın yağda kızartarak yağını çekmesi için havlu kağıt üzerinde bekletin.
Sıcak servis yapın.
 

.

theme design by GeCe