31 Mart 2015

Portakallı ve Bademli Puding

İpeksi kreması, pişerken evi saran mis gibi kokusu ile bademli portakallı puding...
Tarifi bloğunu ve instagramdaki sayfasını keyif ile takip ettiğim Esra Hanım'dan aldım. Kendisine teşekkür ederim...
 
Gereken Malzemeler:
1 kg süt
3 yemek kaşığı (tepeleme) mısır nişastası
2 yemek kaşığı (tepeleme) un
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 adet portakal kabuğunun rendesi
1 paket süt kreması (200 ml)
6 yemek kaşığı toz badem
Kedi dili bisküvi
Üzerine :
Portakal şekerlemesi
 
Hazırlanışı :
Sütü, portakal suyunu ve kabuğunu, yumurta sarılarını, nişastayı, unu, toz bademi ve toz şekeri bir tencereye alın.
Sürekli karıştırarak orta ateşte pişirin.
İlk sıcaklığının geçmesi için ocaktan alın 1-2 dakika karıştırın.
Süt kremasını ilave edip iyice karıştırın.
Servis yapacağınız kaselere bir miktar puding koyun.
Ortadan ikiye bölüp süt ile ıslattığınız kedi dili bisküvileri pudingin ortasına yerleştirip bisküvinin üzerini örtecek kadar pudingden koyup oda ısısına gelinceye kadar bekletin.
Buzdolabından 1-2 saat beklettikten sonra dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.


23 Mart 2015

Elmalı Bademli Kek


Elmanın kekte yarattığı hafif nemi, bademin çıtırtısını seviyorsanız bu keki mutlaka denemelisiniz. Instagramda takip ettiğim @moms_sweet_kitchen de bu tarifi gördüğüm zaman  damak tadımıza uygun bol malzemeli oluşu ile beğeneceğimizi düşünmüştüm. Üzerindeki ballı bademli kaplaması ve elmanın lezzeti ile bloğumun arşivine giren güzel bir tarif oldu. 
Bu güzel tarif için @moms_sweet_kitchen çok teşekkür ederim. 
Gereken Malzemeler:
150 gram tereyağı( oda sıcaklığında yumuşamış)
150 gram toz şeker
3 adet yumurta
300 gram un ( yaklaşık 2,5 su bardağı)
Yarım çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
3 adet elma
Üzerindeki kaplama için:
50 gram tereyağı
3 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı bal
100 gram file badem

Hazırlanışı:
Önce elmaların kabuklarını soyup ortadan ikiye bölüp çekirdekli kısımlarını çıkarıp temizleyin.
Kekin hamuru için tereyağını ve şekeri krema oluncaya kadar çırpın.
Yumurtaları teker teker ilave edip her birini 30 saniye çırpın.
Unu ve kabartma tozunu eleyerek karışıma azar azar ilave edip bir kaşık ile karıştırın ara ara sütü ilave edin .
Hazırlanan hamuru yağlı kağıt serilmiş 26 cm çapındaki kelepçeli kağıda yerleştirin.
Elmaları çizik kısımları üste gelecek şekilde hamurun üzerine yerleştirin.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
Kek pişerken bir tencerede üst kaplaması için tereyağı, süt, şeker ve balı eritin. File bademleri de ekleyin.
25 dakika pişen keki fırından çıkarın ballı bademli karışımı kekin üzerine yayın.
Yeniden fırına koyup 15 dakika daha pişirin.
Kürdan testi yapıp kontrol edin pişen keki fırından çıkarın soğuyunca kesip servis yapın.

16 Mart 2015

Fırında Yoğurt Soslu Ekmek

Hem bayat ekmekleri değerlendirmek hem de sabah kahvaltılarında değişik bir alternatif sunmak için çok güzel bir tarif yoğurt soslu ekmekler. Hafta sonu kahvaltılarında, uzun keyif sofraları için yapabileceğiniz gibi  hafta içinde bile çok rahatlıkla hazırlanacak kadar da pratik.
Tarif için Nazlı'ya teşekkür ederim.
 
Gereken Malzemeler :
7-8 dilim ekmek
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çorba kasesi peynir( beyaz peynir ve İzmir tulumunu küp küp kesip kullandım)
Üzeri için:
Kekik, pul biber  veya dilediğiniz baharatlar
 
Hazırlanışı :
Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
Yumurtaları derin bir kaseye kırın ve çırpın. Üzerine yoğurt, zeytinyağ ve peynirleri de ekleyerek iyice karıştırın.
Hazırladığınız yoğurtlu karışımı ekmeklerin üzerine kaşıkla dökün.
Isınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

14 Mart 2015

Üç Malzemeli Top Poğaça

"Mutfak benim için terapi yeri. Günün yorgunluğunu unuttuğum, hayatın muhasebesini yaptığım yer benim için"  ... Bu satırlar bloğumu açtığım yıllarda yazdığım satırlardı, hala mutfak benim için terapi yeri. Sık sık bloğumda paylaşım yapamasam da  instagram sayfamdan yaptıklarımı paylaşmaya çalışıyorum. Bu poğaçaları   geçen hafta paylaşmıştım, bloğuma tarif yazmak işlerimin yoğunluğundan, şehir dışı seyahatlerden bu güne kaldı.
Poğaçaları Papatya Prenses'in sayfasında görmüştüm. Hem kabartma tozu hem de mayanın birlikte kullanılması bana çok farklı gelmişti. Tariften farklı olarak her topun içine farklı malzeme koydum. Malzemeyi değiştirip tek malzeme ile de yapılabilir. Hamurunun dokusu ile çok lezzetli bir tarif. Tarif için Papatya Prenses'e teşekkür ederim.  

Gereken Malzemeler :
300 gram krem peynir
1,5 çay bardağı (küçük boy) sıvı yağ
1 çay bardağı  (küçük boy) yoğurt
2 adet yumurta ( birinin sarısı üzerine sürülecek)
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket instant maya
Aldığı kadar un (3,5-4 su bardağı)

İç malzemesi için:
1 küçük kase acıka
1 kase lor peyniri ve kıyılmış maydanoz
1 kase zeytin ezmesi ve dilimlenmiş siyah zeytin
 Üzerine :
Yumurta sarısı, susam
Hazırlanışı :
3 su bardağı unu derin bir kaseye alın ortasını havuz gibi açın.
1 yumurtanın tümü ve 1 yumurtanın akını, sıvıyağı, yoğurdu, krem peyniri, tuzu, şekeri, kabartma tozu ve instant mayayı una ilave edip yumuşak bir  hamur yoğurun.
Ele yapışmayan bir hamur yoğurun.  Biraz daha un ilavesi gerekebilir.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın  her bir parçaya acıka, maydanozlu lor ve zeytin ezmeli dilim zeytinleri koyarak üç top hamuru  muffin kağıtlarına yerleştirin.
Tüm hamur bitinceye kadar aynı işlemi uygulayın.
Hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serpin.
180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
(Bu tarifte mayalı hamurda olduğu gibi ön ve tepsi mayası yapılmıyor, instant maya 2. kabartma tozu yerine geçiyor)


3 Mart 2015

Marmelatlı Kurabiye


Bu aralar işlerimin yoğunluğundan bloğum ile fazla ilgilenemesem de  kek, kurabiye gibi bir fincan kahvenin  yada prenses ders çalışırken hazırladığım bir bardak çayın  yanına ikram edeceğim atıştırmalıkları her zaman pişiriyorum.
Bazen çok uğraştırıcı şeyler yapamasam da biraz şeklini değiştirerek belki üzerini süsleyerek çok farklı görüntüde ama lezzeti hoş kurabiyeler kekler yaptığım zaman yoğun geçen günlerime terapi gibi geliyor...
Bu kurabiyeleri tek katlı yaparak üzerine fındık taneleri ile süsleyerek te sunabilirsiniz. Ya da aralarına çocukların çok sevdiği çikolatalı krema koyarak ara öğün için lezzetli atıştırmalıklar yapabilirsiniz, tamamen sizin hayal gücünüze kalmış... 
 
Gereken Malzemeler :
100 gr tereyağı ( oda sıcaklığında yumuşamış)
1 su bardağı ( 200 ml lik bardak ölçüsü)  pudra şekeri
1 çay ( küçük boy ) bardağı sıvı yağ
2,5-3 su bardağı un
1 yumurta

Arasına :
Ahududu marmeladı ( dilediğiniz bir marmelat veya çikolata kreması da olabilir)

Üzerine:
Pudra şekeri

Hazırlanışı :
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını bir adet yumurta ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Pudra şekerini ilave edip çırpmaya devam edin.
Sıvıyağı da ilave ettikten sonra azar azar unu ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun.
Hamuru buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin.
Hamuru iki parça yağlı kağıdın arasına alarak merdane ile 5 mm kalınlığında açın (yağlı kağıt arasında açarken hamur merdaneye yapışmadığı için un serpmeden, hamurun kıvamını bozmadan kolaylıkla şekil verebilirsiniz).
Dilediğinizi bir kalıpla hamuru kesin ( kalıbınız yok ise çay bardağı ile de kesebilirsiniz)
Kesilen kurabiyelerin yarısının orta kısımlarını da yuvarlak çıkararak delik oluşturun.
Yağlı kağıt serilmiş tepside önceden 170 derece ısıtılmış  fırında kontrollü olarak alt kısmı pembeleşinceye kadar  (yaklaşık 10-15 dakika) pişirin.
Fırından çıkarıp soğuması için bekletin.
Soğuyan kurabiyelerin tepsiye bakan yüzlerine marmelat sürüp diğer ortası delikli olan kurabiyeyi üzerine yapıştırın.
Tüm kurabiyeleri bu şekilde arasına marmelat sürerek hazırladıktan sonra servis tabağına alın.
Servis yapmadan önce süzgeç ile pudra şekeri serpin.





theme design by GeCe