31 Ekim 2012

Cevizli Girit Ezmesi

Bayram tatlıları, şerbetli tatlılar, kurabiyeler derken bugün çok pratik üstelik hafif bir tarif vermek istedim. İster kahvaltı sofranızda ince bir dilim ekmeğin üzerine sürerek, isterseniz davet masalarında ön atıştırmalık olarak kanepe üzerinde veya  benim paylaştığım gibi yuvarlayıp üzerine minicik bir kürdanla tek lokmalık sunabilirsiniz.
İçindeki baharatlar sizin damak zevkinize kalmış, ama peynir ve cevizin birbiri ile uyumlu tadını bastırmamak için fazla baharat kullanmayın derim...
 
Gereken Malzemeler :
1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 çay bardağı lor peyniri
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 diş ezilmiş sarımsak
2-3 dal taze nane
3-4 dal maydanoz
1 tutam kekik, kırmızı biber, kuru nane
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
 
 
Hazırlanışı :
Cevizden bir yemek kaşığı kadar ayırın. Peyniri, lor peynirini, ince kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış nane, çekilmiş ceviz, ezilmiş sarımsak ve diğer baharatları zeytinyağı ilavesi ile karıştırın.
Karışımdan parçalar ayırıp yuvarlayın. Önceden ayırdığınız cevize bulayıp servis tabağına alın.
Dilerseniz ince kıyılmış maydanozdan da ayırıp ceviz ve maydanoz karışımına bulayabilirsiniz.
Tüm karışımı ince ekmek dilimlerinin üzerine de sürebilirsiniz.


30 Ekim 2012

Antep Fıstıklı Pudingli Kurabiye

 
 
Uzun tatil dönüşlerini sevmiyorum. Pazartesi sendromunu yaşamayanlardan olmama rağmen yoğun bir bayram öncesi sonrası tatil çok güzel geldi. Şimdi yine aynı yoğunluğa dönüp masamın üzerinde bayram sonrasına ertelediğim bitmesi gereken raporları gördükçe bugün geçmez gibi geliyor sanki ama durduramadığımız tek şey zaman o da geçiyor...
 
Son zamanlarda değişik versiyonlarını sıkça yaptığım güzel, tatlı bir tarif vermek istedim bugün. Tarifi bademli çikolatalı pudingle denedim, arasına dolgu malzemesi olarak şeftali ve kayısı reçeli koydum hepsi ile farklı ama güzel tatlar oldu...
 

 
 
 
Gereken Malzemeler :
125 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
3 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme)
3 yemek kaşığı pudra şekeri (tepeleme)
Aldığı kadar un
 
Dolgu Malzemesi:
1 paket puding( Dr.Oetker antep fıstıklı puding kullandım)
1,5 su bardağı süt
 
Üzerine :
Pudra şekeri
 
Hazırlanışı :
 
Önce dolgu malzemesi için 1 paket pudingi 1,5 su bardağı süt ile pişirip koyu kıvamlı bir puding hazırlayıp bir kenarda soğuması için bekletin.
Yoğurt, pudra şekeri ve yumuşamış tereyağını bir kaba alıp karıştırın.
Un ilavesi ile yumuşak bir hamur hazırlayıp 15 dakika dinlendirin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp çay tabağı büyüklüğünde açıp ortasına pudingten bir tatlı kaşığı koyup kapatın , kapalı tarafından ters çevirip fırın tepsine yerleştirin.
Önceden 175 ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
Ilınınca üzerine pudra şekeri serpip servis yapın...

 
 

23 Ekim 2012

Cevizli Lorlu Tel Kadayıf

 
Annemin klasik bayram tatlısıdır tel kadayıf. Hamurlaşmadan, çıtır, tam kıvamında yani şerbetini çekmiş yapmak aslında maharet ister...
"Annemin ki kadar iyi yapamam" düşüncesiyle  tel kadayıfı annem yapıp biz yedik şimdiye kadar. Geçtiğimiz günlerde yayınladığım sakız muhallebili kadayıfı tekrar yapmak için annemin yıllardır kadayıf aldığı yufkacıya gittiğimde taze kadayıfta bulunca vakit bu vakittir deyip annemin ceviz içi ile yaptığı bu tarifi lor ilavesi ile denedim.
Püf noktalarına dikkat edilirse tam kıvamında tel kadayıf yapmak hiçte o kadar zor değilmiş...
Tarife geçmeden önce herkesin Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.
 
Gönlünüzce, sağlıklı ve huzurlu  bir bayram geçirmenizi diliyorum...
 

 
 
Gereken Malzemeler:
Yarım kg tel kadayıf ( taze , yaş tel kadayıf olmalı)
250 gr taze tatlı lor
250 gr iç ceviz (iri kıyılmış)
 
Şerbeti için:
1 kg şeker
3,5 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
 
Üzerine:
File antep fıstığı ve ince çekilmiş antep fıstığı
 


 
Hazırlanışı :
 
Taze yaş tel kadayıftan elinize bir parça düzleştirerek alın. Orta boy bir nescafe fincanına uçları dışta kalacak şekilde kadayıfı yerleştirin. Kadayıfın ortasına önce 1 tatlı kaşığı taze tatlı loru, üzerine de 1 tatlı kaşığı iri kıyılmış cevizlerden yerleştirin.
Kadayıfın uçlarda kalan kısımlarını üzerine kapatarak iyice bastırın.
Hafif yağlanmış tepsiye dikkatlice ters çevirerek yerleştirin.
Tüm malzeme bitinceye kadar  bu işlemi tekrarlayın.
Kadayıfların üzerine birer çay kaşığı tereyağ koyun.180 derece fırında kontrollü üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar kızartın.
Pişen kadayıfları soğutun. Pişirme işlemini önceden yapıp iyice soğumasını sağlayabilirseniz daha iyi olur.
Bir tencerede tatlının şerbeti için 1 kg şekeri 3,5 su bardağı su ile kaynatın.( Kadayıfta şerbetin kıvamlı olması tel kadayıfın hamurlaşmasını engeller. Bu nedenle de diğer şerbetlerden farklı şeker miktarı biraz fazladır.)
10 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ilave edip 2 dakika kadar daha kaynatıp ocağı kapatın.
Kadayıfın şerbetini ilave etmek için ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Bu sıcaklık serçe parmağınıızın ucu ile denediğinizde kaynamayan ama dayanamadığınız bir sıcaklıktır. ( Annem şerbeti soğutmak, ilk sıcaklığını çıkarmak için kepçe ile şerbeti bir kaç kez savurarak karıştırır bu yöntemi bende uyguladım).
İlk sıcaklığı çıkan şerbeti yavaşça kadayıfların üzerine gezdirin. Şerbetlediğiniz kadayıfları tercihen bir gün bekletip fıstık ile süsleyerek servis yapın...

 

22 Ekim 2012

Bayram Tatlıları-2




"Bayram tatlısız olmaz " diyerek tatlı tariflerimden derlediğim tatlılarımın ikinci grubu... Yarın ise bayram tatlısı...

Limonlu Yoğurt Tatlısı
Badempare
Lor tatlısı
Kalburabastı
Şam Tatlısı

21 Ekim 2012

Bayram Tatlıları -1



Bayram öncesi bloğumda yayınladığım tatlılardan bir kısmını fikir olması için yeniden vermek istedim...

Şekerpare
Sakız Muhallebili Kadayıf
Cevizli Revani
Çam Fıstığı Tatlısı
Antep Fıstıklı Muska Baklava
İrmikli Lor Tatlısı

17 Ekim 2012

Pirinçli Domates Çorbası

 
Çorbayı çok severek tüketmemize rağmen uzun süredir tarif vermediğimi fark ettim. Domateslerin şu son günlerinde bol domatesle, pirinçle yapabileceğiniz bir tarif vermek istedim...
 
Gereken Malzemeler:
2 adet tavuk göğsü
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
4 adet rendelenmiş domates
5 su bardağı su (tavuk suyu ve su miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz)
1 çay bardağı haşlanmış pirinç
Tuz, karabiber
Defne yaprağı (isteğe bağlı)
1 adet soğan

Üzerine:
Nane, kırmızı biber


Hazırlanışı :

Tavuk göğsünü yeterince su, defne yaprağı ve soğan ile haşlayın.
Haşlanan tavuğun suyunu süzün, etleri küçük parçalara ayırın bir kenara alın.Tencereye un ve yağı koyup unun kokusu gidene kadar kavurun.
Üzerine rendelenmiş domatesleri  ekleyin.
Su, tuz ve karabiberi de ekledikten sonra suyun kaynamasını bekleyin.
Kaynadıktan sonra haşlanmış pirinçleri, tavukları ilave edip ilave edin ve kısık ateşte 5 dakika kadar daha pişirin.
Süslemek için kuru nane, kırmızı biber kullanabilirsiniz. 

16 Ekim 2012

Erikli, Armutlu , Şeftalili Crumble


Çok pratik, şekil verilmediği için kolayca yapılan ama çok lezzetli bir tarif crumble. Hafta sonu dolap düzenlemesinde çıkan erikleri, şeftali ve armutu kullandım. Sizler dilediğiniz meyvelerle yapabilirsiniz. Derin dondurucunuzda vişne varsa harika bir lezzet olur...

Gereken Malzemeler:
3 adet kırmızı erik
1 adet şeftali
1 adet büyük boy armut
2 yemek kaşığı esmer şeker
1 çay bardağı ince kıyılmış ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Crumble için:
1 su bardağından 2 parmak eksik un
100 gr tereyağı (derin dondurucuda 30 dakika bekletilmiş)
1 çay bardağı toz şeker
Üzerine file antep fıstığı


Hazırlanışı :
Armut ve şeftalinin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarıp dilimleyin.
2 yemek kaşığı esmer şeker ile yumuşayıncaya kadar pişirin, tarçın ilave edip ocaktan alın.
Isıya dayanıklı bir cam kaba meyveleri yerleştirin üstüne cevizleri serpin.
Crumble hamuru için un, dondurucuda bekletilmiş tereyağı ve toz şekeri blenderda hamur haline getirmeden kum gibi olacak şekilde çekin.
Karışımı meyvelerin üzerine yayın.
Önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar tutun.
Fırından alıp file antep fıstığı ile süsleyin.
Ilınınca servis yapın.

15 Ekim 2012

Peynirli Kabak Böreği


Bizim evimizde hiç bir zaman sebze , meyve bozulup atılmazdı. Annem meyvelerden  ya reçel yada marmelat yapar , sebzeleri de değişik yemeklerde kullanırdı.  Bayat ekmeklerden kekik kokulu nefis ekmek köftesi yaptığını hatırlıyorum. Bu günde aynı şeyler devam ediyor. Geçtiğimiz hafta salkımından ayrılmış üzümlerden nefis reçeller yapmış, yumuşamış şeftalilerden de marmelat...
Zamanım olmasa da aynı alışkanlığı bende sürdürmeye çalışıyorum. Hafta sonu dolabın sebzeliğinde kalmış kabaklarla   Lezzet Dergisinin eski sayısında gördüğüm Peynirli Kabak Böreğini denedim. Hem kabakları hemde bayatlamış ekmekleri değerlendirmiş oldum...
 
Gereken Malzemeler :
4 adet orta boy kabak
1,5 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 su bardağı ufalanmış bayat ekmek içi
Yarım demet maydanoz
1 adet kırmızı biber
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
 
 
Hazırlanışı :
Kabakları yıkayıp kabuklarını soyun, rendeleyip suyunun süzülmesi için sıkın.
Üzerine küp küp doğranmış kırmızı biberleri ilave edin.
Ufalanmış bayat ekmek içini, beyaz peyniri, yumurtaları, kıyılmış dereotu, tuz ve karabiberi iyice karıştırın.
Rendelenmiş kabağı ve biberleri fırın tepsisine yayın, üzerine tuz serpip 2 yemek kaşığı zeytin yağını gezdirin.
Ekmekli peynirli harcı kabağın üzerine yayıp önceden 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
Fırından çıkarıp üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpip peynir eriyinceye kadar fırında bekletin.
Ilınınca servis yapın. 
 


14 Ekim 2012

Sakız Muhallebili Kadayıf


Uzun süredir denenecekler listemde bu tarif. Neredeyse her blogta gördüm, tepside yapılıp kesileni, kuplarda tek kişilik sunumları... Ama ben bir türlü yapamadım. Aslında yapmaya karar veremedim, kafamda çıtır kadayıf ile yumuşak muhallebiyi bir araya getiremedim. İki farklı lezzet bir araya gelince  bu kadar mı güzel olur daha önceden denemediğime hayıflandım... 
İçine iki üç parça damla sakızı da koyunca mis , tatlı sevenler için nefis bir tarif oldu...
 
Gereken Malzemeler :
300 gr tel kadayıf
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
4 yemek kaşığı toz şeker
1,5 - 2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
 
Muhallebi için:
1 litre süt
4 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 kutu krema (200 ml)
1 paket vanilya
3-4 parça damla sakızı (veya sakızlı vanilya)
 
 
Hazırlanışı :
Kadayıfları 3-4 saat önceden derin dondurucuya koyun.
Dondurucudan aldığınız kadayıfları elinizle kırarak küçük parçalara ayırın. Oda sıcaklığındaki tereyağını kadayıflara yedirin.
Yayvan bir tencerede sıvı yağ ile devamlı karıştırarak kadayıfları kavurun ( tel şehriyeli pilav yapar gibi...)
Pembeleşmeye yakın önce toz şekeri, daha sonrada cevizleri ilave edip bir kaç kez döndürün. Ocağı kapatın.
Tepsinizin altına kadayıfın yarısını bastırarak yerleştirin.
Muhallebi için krema hariç tüm malzemeleri ( damla sakızını da döverek) bir tencerede muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin, ocaktan alın.
Pişen muhallebinin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra bir kutu kremayı muhallebiye ilave edip mikserle 7-8 dakika çırpın.
Tepsideki kadayıfın üzerine muhallebiyi yayın. Hafifçe soğuyup kabuk tutmasını bekleyin.
Kalan kadayıfı  muhallebinin üzerine yayın. Bu şekilde soğuyan muhallebinin üzerine konulduğu için kadayıflar bir sonraki güne bile çıtır kalıyor.
Bir kaç saat beklettikten sonra üzerine file fıstık, ceviz serperek servis yapın...

12 Ekim 2012

Kabak Beğendili Dana Biftek


Hafta içi her güne bir tarif bu hafta biraz aksadı. İki gün şehir dışına çıkıp toplantı ve sınav yapmak zorunda kalınca, birde bu yetmiyormuş gibi uçağı da kaçırınca hem yoğun hemde yorgun bir hafta oldu. Hafta sonunu iple çekiyorum az da olsa dinlenmek için...
Patlıcan ile yapılan beğendiden  biraz daha farklı,  hafif ve lezzetli bir tarif paylaşmak istedim bugün...
Gereken Malzemeler : 
Kabak Beğendi için:
2 adet kabak
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı soğuk süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım demet dereotu
Tuz , karabiber
Etlerin marinasyonu için:
4 adet dana biftek (dilimlenmiş)
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı sirke

1 yemek kaşığı soya sosu
2 -3 diş sarımsak (dilimlenmiş)
4-5 dal taze kekik


Hazırlanışı :

Önce etleri marine etmek için, genişçe bir kaba dilimlediğiniz etlerinizi koyun.
Üzerine zeytinyağı, sirke, dilimlenmiş sarımsakları ve baharatları ilave edip eli ile iyice harmanlayın.
Kabın ağzını streç film ile kapatıp buzdolabında 4-5 saat bekletin.
Kabakları rendeleyip yağsız tavada, bıraktıkları suyu çekene ve yumuşayana kadar kavurun.
Kabakların üzerine unu ekleyin.
Unun kokusu gidene kadar kavurun.
Ardından soğuk sütü azar azar ve sürekli karıştırarak ilave etmeye başlayın.
Bu esnada ocağınızın altı orta ateşte olsun. Sos kıvamını alıncaya kadar sütü eklemeye ve sürekli karıştırmaya devam edin. (Bu karıştırma işlemini bir tel çırpıcı yardımı ile yaparsanız daha rahat edersiniz).
Rendelenmiş kaşar peynirini, ince kıyılmış dereotunu, tuzu ve karabiberi ekleyin.
Kabak beğendiniz hazır.
Tavanızı  ocağa koyun ve iyice ısıtın.Marinasyondan çıkardığınız etlerinizi tavaya koyup her iki yüzünü de ayrı ayrı pişirip suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin. (Pişirme esnasında etlerinize çatal batırmayın ya da kesmeyin. İçindeki suyu mühürleyerek hapsedin).
Kabak beğendiğinizden 1-2 yemek kaşığı alıp tabağınıza yayın.
Üzerine pişirdiğiniz etleri koyun.
Sıcak servis yapın.

7 Ekim 2012

Karadutlu Lor Tatlısı

 
Temmuz Ayında yaptığım bir yolculuk sırasında Türk Hava Yollarının Sky Life Dergisinde görmüştüm bu tarifi. Yıllar önce Selçuk' ta güzel bir akşam yemeği sonrası masamıza getirilmişti hatırlıyorum. İzmir ve civarında çok sıklıkla yapılan hafif bir tatlı.  O zamanlar blog yazarı olmadığım için her tarifi bir kenara not etmiyordum ama tadını hala hatırlıyorum.
Karadut mevsiminde derin dondurucuma ayırdığım bir kase karadutu kullandım. Şimdi karadut mevsimi  değil,  bu tarifi ölçüleri değiştirmeden böğürtlen  veya frambuaz ile de yapabilirsiniz...
 
Gereken Malzemeler :
200 gr tatlı lor peyniri
1 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı un
 
Karadut sosu için :
200 gr karadut (veya böğürtlen)
1 yemek kaşığı pudra şekeri
 
Üzerine:
Toz antep fıstığı
 
 
 
Hazırlanışı :
Tatlı lor peyniri, yumurta sarısı, pudra şekeri ve unu karıştırın, hamur gibi yoğurun.
Ceviz büüyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
Karadutları pudra şekeri ile beraber bir tavaya koyun, ezerek pişirin.
Pişen karadut sosunu süzgeçten süzerek karadut tatlısının üzerine dökün.
Antep fıstığı serperek servis yapın.
 
 

4 Ekim 2012

Kıymalı Pazılı Sarmal Börek

 
Yoğun , koşuşturmanın olmadığı sabah kahvaltılarında seviyorum böyle lezzetleri. Prensesin okul muhabbetleri eşliğinde yaptığım sabah kahvaltısı için hazırlamıştım...
Gereken Malzemeler :
3 adet yufka
250 gr yağsız kıyma
1 demet pazı
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Yufkaların üzerine:
1,5 su bardağı süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine ayrılacak)
Tuz, karabiber
 
 
Hazırlanışı :
Kıymayı 2 kaşık zeytinyağında  rengi dönene kadar kavurun.
Yemeklik  doğranmış soğanı,  karabiberi ve tuzu ilave edin, 3-4 dakika pişirin.
Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun ve iri doğradığınız pazı yapraklarını da ekleyip pazı suyunu çekene kadar pişirin. Soğumaya bırakın.
Süt, yumurtalar ve yağı bir kapta iyice çırpın.
Yufkanın birini ortadan ikiye kesin, sıvı karışımdan fırça ile bolca ve her tarafına gezdirin, geniş olan kenarına ıspanaklı harçtan şerit halinde yayın ve iki kenarını biraz içe kapatın, çok gevşek ya da sıkı olmayan bir rulo yapın.
Tüm yufkalara aynı işlemi yapın ve yağladığınız tepsiye dıştan içe börekleri yerleştirin.
Üzerine kalan sıvı harcı dökün. Yumurta sarısı sürüp susam ya da çörekotu serpin.
Önceden 190 derece ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.


3 Ekim 2012

Kaymaklı Bisküvili Kurabiye

 
Benim yaşımda olanların mutlaka çocukluk anılarında kaymaklı bisküvilerin bir yeri vardır. Şimdiki gibi marketlerin olmadığı, küçük ama çoğunun  sahibi mahalle komşumuz olan bakkallarda satılan iki bisküvi arası kremalı bisküviler...
 
Renkli cicili bicili paketlerde satılmazdı onlar. Bakkalda teneke kutularda her bir sırası ince pelür kağıtlarla ayrılmış dizi dizi olurdu. Benim için bu bisküviler iki katı ayırıp kremasını yani kaymaklı kısmını sıyırıp yediğim, bisküvilerini ise çaya batırıp yumuşayınca bir lokmada keyifle bitirdiğim lezzetlerdi...
 
Bu kurabiyeleri hazırlarken çocukluğumda kalan anılar aklıma geldi. Tarifi Tümaycığımdan almıştım. Tarifte kendime göre değişiklikler yaptım. Hamuruna çikolata koymak yerine damla sakızlı vanilya ilave ettim. Yuvarlak kestiğim hamurlardan arta kalanlarını ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp bir kısmını da bu şekilde fırına verdim. Tek lokmalık, evi mis gibi saran damla sakızı kokusu ile nefis kurabiyeler oldu...
 
Gereken Malzemeler:
125 gram tereyağı
1 su bardağı toz şeker
1 adet yumurta
1 paket vanilya (damla sakızlı vanilya kullandım)
1 çay kaşığı kabartma tozu (tepeleme)
1 paket çikolata kaplı kremalı bisküvi (eti negro bisküvi kullandım)

Aldığı kadar un
 
 
Yapılışı:
Toz şeker ve tereyağını krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Yumurtaları ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. 
Kabartma tozunu ve unu azar azar ilave ederek kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Dolapta 30 dakika dinlendirin.
Hamuru ikiye katlanmış yağlı kağıt arasında merdane ile yarım cm kalınlığında açın.
Bisküvi adedi kadar önce bisküvinin çapından yarım cm daha büyük, daha sonrada yine bisküvi adedi kadar bu defa önceki yuvarlaklardan yarım cm daha büyük hamurdan yuvarlak parçalar kesin.
Küçük daireleri alta koyun, üzerine tam ortaya gelecek şekilde kaymaklı bisküviyi yerleştirin. Onun üzerine de büyük daireli hamuru yerleştirip bisküvilerin üzerini kapatacak şekilde yanlarını birleştirin, çatalla izler yaparak kapatın.
Bu işlemi tüm hamur bitinceye kadar uygulayın.
Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.
Ilındıktan sonra servis yapın.
  

2 Ekim 2012

Fırında Peynir Dolgulu Biber

 
Pazarda hafta sonu rastladım bu biberlere. Kapya biberden çok farklı, kıpkırmızı biraz basıkça tombul biberler. " Kamber biber"  dendiğini söyledi pazardan sebze aldığım bayan. Kırmızı kapya biberi yaz boyunca neredeyse her yemekte severek kullandığım için hemen aldım.
 
Daha önce kapya biberlerin dolmasını , daha küçük olanlarını ise kışın yemek için peynirle doldurup hazırlamıştım. Bir çok yaz sebzesinde de güzel rengini versin diye dilim dilim kesip kullanmıştım. Bu biberleri de fırında içine peynir , turşu, mısır doldurarak hazırladım. Kalanlarını da patates püresi ile kumpir içi hazırlayıp fırınlamaya düşünüyorum, bir kısmını da kısır ile beraber. Kapak kısımlarını da atmayın, çekirdeklerini temizleyip servis sırasında üzerini kapatıp sunabilirsiniz. Siz kendi ağız tadınıza göre farklı sunumlarda yaratabilirsiniz ...
 
Gereken Malzemeler :
6 adet kırmızı biber (tercihen kamber biber)
1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 çay bardağı mısır
6-7 adet kornişon turşu 
kıyılmış dereotu
2 diş sarımsak
Üzerine :
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
toz kırmızı biber
kekik
 
 
 
Hazırlanışı :
 
Kırmızı biberleri üst kısmından kesip içindeki çekirdekleri temizleyin.
Kaynayan tuzlu suda 6-7 dakika çok yumuşamadan haşlayın.
Beyaz peyniri, küp küp doğranmış kornişon turşuyu, dövülmüş sarımsağı, kıyılmış dereotunu ve mısırı iyice karıştırın.
Karışımı haşlanmış biberlerin icine bastırarak yerleştirin.
En üste rendelenmiş kaşar peyniri serpip 200 derece önceden ısıtılmış fırında kaşar peyniri eriyip kızarıncaya kaşar bekletin.
Kekik, kırmızı biber serperek servis yapın.
 


theme design by GeCe